ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τήρηση των μέτρων για αποφυγή νέου lockdown

Προβληματισμός για τα αυξανόμενα κρούσματα αλλά και για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, έστω και τοπικά περιορισμένο, ανάλογα με τυχόν εμφάνιση νέων περιπτώσεων covid-19, επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά στην περιοχή μας.

Η πλήρης λειτουργία των καταστημάτων, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά και η χαλάρωση των πολιτών το προηγούμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την έναρξη και πτήσεων από χώρες του εξωτερικού, ευνοούν την πιθανή «αναζωπύρωση» του ιού και αυτό αποδεικνύουν και οι συνεχείς συστάσεις των ειδικών, αλλά και οι αριθμοί.

Η καθημερινή ενημέρωση από του υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ επανήλθε μετά από αρκετό καιρό, με την ανακοίνωση τη Δευτέρα 97 νέων κρουσμάτων, ενώ και σε τοπικό επίπεδο συνέβη το ίδιο την Κυριακή, μετά τον εντοπισμού ενός θετικού κρούσματος.

Όπως είναι γνωστό, θετικό βρέθηκε το δείγμα ενός 57χρονου υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας,ο οποίος υπεβλήθη την Παρασκευή σε τεστ για κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου είχε ταξιδέψει για να επισκεφθεί τον πατέρα του.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, ο 57χρονος παραμένει ασυμπτωματικός, παρακολουθείται από την ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου και βρίσκεται σε καραντίνα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, απ’ όπου κατάγεται.

Από τη Διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας Ηπείρου έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις,τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο φιλικό του περιβάλλον, ενώ συνεχίζονται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα πρώτα αποτελέσματα στους ελέγχους των δειγμάτων που προέκυψαν από τις ιχνηλατήσεις των επαφών του, αλλά και άλλων δειγμάτων που ελήφθησαν στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, είναι μέχρι στιγμής αρνητικά.

 

Σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων

Το κύριο μήνυμα των ημερών, με δεδομένο πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό δεν έχει περάσει, αλλά και επειδή κανείς δε θέλει να γυρίσουμε στην περίοδο του αποκλεισμού και του lockdown, είναι η συνεχής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε καταστήματα εστίασης, καφέ, αλλά και ξενοδοχεία και καταλύματα, με ταυτόχρονη προσοχή από τους ίδιους τους πολίτες – καταναλωτές.

Τα πρώτα μηνύματα μάλλον έδειξαν πως από ορισμένους υπάρχει πλημμελής τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, με αποτέλεσμα στα καταστήματα να συνωστίζονται περισσότεροι πελάτες από τον αριθμό που προβλέπεται. Μάλιστα, αυτές οι καταγγελίες έφτασαν και στον δήμο Ιωαννιτών και στους εκπροσώπους των επαγγελματιών της εστίασης.

Έτσι, εξηγείται η παρέμβαση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, αλλά και η συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με το Σωματείο Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων αλλά και με την Αστυνομική Διεύθυνση, με σκοπό την τήρηση των μέτρων στον χώρο της εστίασης, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του covid-19.

Ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Χρήστο Τάτση, επισημαίνοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη, στον οποίο μετέφερε διαμαρτυρίες και παράπονα που δέχεται ο δήμος και αφορούν σε πλημμελή τήρηση των μέτρων αλλά και σε συνωστισμό, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, και ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων και των συστάσεων.Επίσης, απευθύνει έκκληση και προς τους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ο κίνδυνος δεν πέρασε. Ο ιός είναι ακόμη εδώ και οφείλουμε όλοι να μην του δώσουμε χώρο επανεμφάνισης. Ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως των αποστάσεων. Η πιθανότητα εκδήλωσης κρούσματος την ώρα που προσπαθούμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα, μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες για όλους μας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Όπως αποφασίστηκε, στο εξής θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας, με τον κ. Τάτση, από την πλευρά του, να σημειώνει επίσης της ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Η πόλη πρέπει να μείνει ασφαλής και όσο μένει ασφαλής, τόσο αυξάνει και η διάθεση του κόσμου να βγει και να έρθει στα καταστήματά μας», σημείωσε, προσθέτοντας βέβαια τις δυσκολίες που υπάρχουν στον συνεχή έλεγχο του αριθμού των πελατών.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση