ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεμπέρδεψε και με τις προσφυγές των πολιτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έμελλε να είναι η ημέρα που «ξεμπλοκάρει» το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, αυτό της επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού.

Πρόκειται για ένα έργο 16 εκ. ευρώ, που εντάχθηκε πριν από επτά χρόνια περίπου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και πέρασε από «40 κύματα», λόγω των ενστάσεων και προσφυγών από τις συμμετέχουσες εταιρίες, κατά τα στάδια του διαγωνισμού.
Η τελευταία καθυστέρηση, βέβαια, δεν αφορούσε κάποια προσφυγή από τις εταιρείες, αλλά προσφυγές που είχαν καταθέσει πολίτες στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τη νομιμότητα της απόφασης με την οποία το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ ανέδειξε στις αρχές Ιανουαρίου προσωρινό ανάδοχο την εταιρία «Μεσόγειος» μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ ΑΕ», η οποία είχε αναδειχθεί ανάδοχος στις 28 Αυγούστου 2019.
Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου– Δυτικής Μακεδονίας απέρριψε τη δεύτερη από τις προσφυγές (η πρώτη είχε απορριφθεί νωρίτερα), γεγονός που πλέον επιτρέπει την υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο, ώστε μετά κόπων και βασάνων το έργο να ξεκινήσει κάποια στιγμή να κατασκευάζεται.
Πέρα από τη γνωστοποίηση της εξέλιξης, ο κ. Μπαρτζώκας αφήνει και αιχμές σε σχέση με τη σκοπιμότητα των προσφυγών, λέγοντας πως το κίνητρο δεν ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας. «Οι προσφυγές αυτές, ακόμη και από εικονικά ονόματα, έδειξαν ότι ο στόχος δεν ήταν η οποιαδήποτε αποκατάσταση της νομιμότητας, αφού άλλωστε όλες οι αποφάσεις της ΔΕΥΑΙ είχαν ελεγχθεί λεπτομερώς με τη βοήθεια έγκριτων νομικών, αλλά η ίδια η ΔΕΥΑΙ και η πόλη των Ιωαννίνων. Η πεντάμηνη καθυστέρηση της αποστολής του φακέλου του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο ουδένα ωφέλησε, αντιθέτως αύξησε τον χρόνο της αναμονής, αφού όλες οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει προ επταετίας. Με τη σημερινή απόφαση, άνοιξε πλέον ο δρόμος για την ταχεία υλοποίηση του έργου και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και οι εργασίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει στη δήλωσή του.

Στα χέρια των φορέων οι «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις»

Το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού είναι η πρώτη προτεραιότητα και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και έργων που προβλέπει το πρόγραμμα των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, με δεδομένο πως θα μπει καταρχάς «φρένο» στην επιβάρυνση της λίμνης από αστικά λύματα.
Το πρόγραμμα, με όλα τα έργα και τις δράσεις που προτείνονται από τις μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχει συνταχθεί από τη ΜΟΔ του υπουργείου Οικονομικών και ήδη το έχουν εγκρίνει και παραλάβει επίσημα ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που «συστρατεύθηκαν» για την ολοκλήρωσή του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη σημασία του προγράμματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος. «Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε απόλυτα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα, τι φταίει και πώς διορθώνεται. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, διότι ο τόμος που συντάξαμε με τη συνεργασία της ΜΟΔ, περιέχει όλες αυτές τις κατευθύνσεις. Είναι ζήτημα πρώτα απ’ όλα της κοινωνίας, των τοπικών αρχών, αιρετών, επιμελητηρίων, των πάντων, να υπερασπιστούν αυτή την προσπάθεια και να αρχίσει η υλοποίησή της”.

Σχετικά άρθρα

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»