ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόκριμα και για τη μετά κορωνοϊού εποχή η επιτυχής “υποστήριξη” από τον ιδιώτη

Σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα ως προς την καθαριότητα της πόλης προσδοκά η δημοτική αρχή για το διάστημα 2+2 μηνών που θα διαρκέσει η «υποστήριξη» της υπηρεσίας Καθαριότητας από τον ιδιώτη.

Και πεποίθησή της είναι πως αυτό θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ελάττωση των διαμαρτυριών, που σήμερα είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά θα αποτελέσει και ένα «όπλο» στα χέρια της για να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ένα μικτό σύστημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη συνδρομή και ιδιωτικών εταιρειών.
Αιτιολογώντας την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας περιέγραψε μια προβληματική εικόνα της υπηρεσίας Καθαριότητας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Και η περίοδος της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού επιδείνωσε τα προβλήματα, λόγω το ότι μεγάλος αριθμός προσωπικού έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
«Υπολειπόμαστε σε 14 οδηγούς, 35 εργάτες και έναν χειριστή. Σε αυτούς προστέθηκαν και 45 απουσίες λόγω αδειών ειδικού σκοπού, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν. Δεν είναι, όμως, μόνο οι εργαζόμενοι το πρόβλημα, αλλά έχουμε ελλείψεις και στον στόλο. Τα έντεκα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε, δουλεύουν σε δύο βάρδιες με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χιλιόμετρα και βλάβες. Μόνιμα δύο είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να προσλάβει προσωπικό και έχει στείλει από τον Οκτώβριο αίτημα για συμπλήρωση της προκήρυξης 3Κ.
«Η βελτίωση στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε και για λόγους δημόσιας υγείας να έχουμε καλύτερη εικόνα στην πόλη. Με τη συνδρομή του ιδιώτη εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Πήχας, αφήνοντας να εννοηθεί, πάντως, ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί η συνδρομή ιδιωτών στην αποκομιδή και το επόμενο διάστημα, καθώς και πάλι θα υπάρχουν δυσκολίες.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έδειξε ενοχλημένος από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, όχι τόσο από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, αλλά από όσους έσπευσαν να επικρίνουν τη δημοτική αρχή. «Για την εικόνα της πόλης, την ευθύνη την έχουμε εμείς. Όχι το Εργατικό Κέντρο, όχι η ΑΔΕΔΥ, ούτε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εμάς βρίζει ο κόσμος και δικαιολογημένα», τόνισε.

Συνδρομή ιδιωτών και για τα ογκώδη

Εκτός από την απόφαση για δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό ώστε μέρος της αποκομιδής να γίνει από ιδιώτη, η Οικονομική Επιτροπή θα προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτη και για την απομάκρυνση των ογκωδών, καθώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την καραντίνα για να καθαρίσουν αποθήκες από άχρηστα αντικείμενα και να κάνουν εργασίες στα σπίτια τους.
Η ανάθεση είναι κατ’ έργω, με τον ιδιώτη να συνδράμει την υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου, που θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν και, όπως εξήγησε ο κ. Πήχας, στην ουσία είναι αποδεκατισμένη και «δανείζεται» προσωπικό από άλλες υπηρεσίες. «Και οι τρεις χειριστές JCB που διαθέτουμε, είναι με άδεια ειδικού σκοπού. Η υπηρεσία λειτουργεί με εργαζόμενους από την υπηρεσία Πρασίνου και από την αποκεντρωμένη υπηρεσία της Δ.Ε. Παμβώτιδας», ανέφερε.

Απαντήσεις για τον υπολογισμό του κόστους

Σχετικά με την τιμή που προβλέπεται στη διακήρυξη και για την οποία υπήρξαν καταγγελίες κυρίως από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος σημείωσε ότι αποτελεί περίπου τον μέσο όρο των προηγούμενων διαγωνισμών που είχαν γίνει για τις δημοτικές ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως εξήγησε, δεν πρόκειται για την τελική τιμή, καθώς αυτή θα προκύψει μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία και τις προσφορές που θα κατατεθούν. «Την τελική τιμή θα την διαμορφώσει ο ανταγωνισμός και τότε θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να έχουμε σαφή εικόνα. Αυτή τη στιγμή συγκρίνουμε προϋπολογισμό με τιμή σύμβασης», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη