ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βιώσιμη λύση για τους ΤΟΕΒ ζητά ο Γ. Αμυράς

Τη ρύθμιση των οφειλών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) προς τη ΔΕΗ Α.Ε. για την εξυγίανσή τους, ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε. αποτελούν πλέον ένα χρονίζον πρόβλημα για τους αγρότες όλης της χώρας, με συσσωρευμένα χρέη μη ικανά να εξυπηρετηθούν. Σε τοπικό επίπεδο, οι οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου προς τη ΔΕΗ ξεκίνησαν το 2010 και σταδιακά έφτασαν στο ύψος των 7.500.000 ευρώ.Οι λόγοι που προκάλεσαν τις οικονομικές δυσλειτουργίες έχουν να κάνουν με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤΟΕΒ ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειμένου να ανυψώσουν το νερό στους κάμπους που υδροδοτούν από τα σημεία υδροληψίας τους, την μικρή οικονομική απόδοση των περισσότερο διαδεδομένων καλλιεργειών στην περιοχή που θέτει ένα χαμηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης, την ανεπαρκή εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, και την εγγενής δυναμική των οφειλών που επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας άνω των 7%, διπλασιάζοντας το ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της άρδευσης.
Παρά τις εκτενείς προσπάθειες ισοσκελισμού των ισολογισμών τους σε πλαίσιο μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας, αποδείχθηκε αδύνατη η όποια λύση λόγω των δυσβάσταχτων συσσωρευμένων οφειλών.
Ο Γιώργος Αμυράς ζητά τη ρύθμιση των οφειλών από τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθεί βιώσιμα το χρέος τους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όμως, ότι σύμφωνα με τα οικονομικά τους στοιχεία, υπάρχουν ΤΟΕΒ δύο ταχυτήτων ως προς την ικανότητα εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Οργανισμοί που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 3-4 χρόνια και Οργανισμοί στους οποίους απαιτείται μακροχρόνια ρύθμιση, πλέον της δεκαετίας.
«Πρέπει να διασφαλιστεί μια λύση για τους ΤΟΕΒ με λογική βιωσιμότητας και εξυγίανσης των Οργανισμών προς όφελος της αγροτικής οικονομίας», τονίζει ο Γιώργος Αμυράς, ρωτώντας τους δύο υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες είναι στις προθέσεις τους να αναλάβουν.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο