ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χτύπησε ξανά το κουδούνι

Μετά από 80 και πλέον ημέρες, οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων επέστρεψαν στις αίθουσες, με τα μέτρα προστασίας να μπαίνουν στην σχολική καθημερινότητά τους και να «δοκιμάζουν» την προσαρμοστικότητά τους, η οποία πολλές φορές έχει αποδειχθεί καλύτερη από αυτή των ενηλίκων.

Οι πόρτες των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων, αλλά και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών άνοιξαν, μέσα σε νέες συνθήκες βέβαια, ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή του συνωστισμού.

Τα θρανία βρίσκονται σε νέα διάταξη, με μεγαλύτερες αποστάσεις, ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 15, ενώ τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικό χρόνο. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, τόσο στο σχολείο, όσο και στα σχολικά λεωφορεία.

Η «δεύτερη» πρώτη ημέρα στο σχολείο πάντως ήταν αφιερωμένη στην επεξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, ενώ σε ότι αφορά την Ήπειρο και τα Γιάννενα τουλάχιστον, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των γονέων έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, με αποτέλεσμα το 90% των μικρών μαθητών του δημοτικού να δηλώνει «παρών», ενώ σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία το ποσοστό ανήλθε σχεδόν στο 70 με 80%, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Καμπουράκη.

Για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, είχε προηγηθεί από τον δήμο η απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων, αλλά και ο εφοδιασμός τους με αντισηπτικά και τα απαραίτητα είδη υγιεινής.

«Είναι μία σημαντική μέρα γιατί επανερχόμαστε σε μία νέα κανονικότητα. Σ’ αυτή την νέα φάση τα παιδιά πρέπει να ακούνε με μεγάλη προσοχή τους δασκάλους και τις οδηγίες τους και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους αυξημένη για την τήρηση των μέτρων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, που βρέθηκε το πρωί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Αιβατίδη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Τσαμπαλά.

Ευχαρίστησε όλους για την ομαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς και τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσικό περιβάλλον, καθώς ο μεγάλος χρόνος παραμονής στο σπίτι δημιουργεί προβλήματα.

Ο διευθυντής του σχολείου ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών επέστρεψε στα θρανία και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ο κ. Τσαμπαλάς από την πλευρά του ανέφερε ότι ο δήμος έκανε ότι ήταν δυνατό για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων. «Η επαναλειτουργία γίνεται με τις καλύτερες συνθήκες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία», τόνισε ο κ. Τσαμπαλάς.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αιβατίδης υπογράμμισε ότι έγινε η κατάλληλη προετοιμασία και τα σχολεία στο σύνολό τους ήταν έτοιμα για την επάνοδο των μαθητών.

Το 18ο δημοτικό σχολείο στους Αμπελοκήπους και το 24ο στο Κάτω Νεοχωρόπουλο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως τις 12 Ιουνίου.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της χρονιάς, οι μαθητές θα κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα από την καθιερωμένη 11η Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως έχει επισημανθεί από την ηγεσία του υπουργείου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος