ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ενορχηστρωμένη επίθεση» βλέπει η δημοτική αρχή

Για ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της κάνει λόγο η δημοτική αρχή, δίνοντας απαντήσεις σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα.

«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής. Κάποιοι νομίζουν ακόμη ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όμως συμπληρώνεται μόλις ένας χρόνος από τη διεξαγωγή των εκλογών και για τις επόμενες απομένουν τρία έτη», αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως εξυφαίνεται ένα σχέδιο φθοράς σε βάρος της, με συνεχείς επιθέσεις που έχουν ως στόχο να την πλήξουν σε ηθικό κυρίως επίπεδο, καθώς, αν υπήρχε ζήτημα νομιμότητας αποφάσεων και ενεργειών, τότε οι… κατήγοροι δε θα έμεναν μόνο σε δημοσιεύματα.
Αν και τα δημοσιεύματα και τα σχόλια τείνουν να ακολουθούν αυξητική πορεία το τελευταίο διάστημα, αυτό που έκανε τη δημοτική αρχή να απαντήσει σήμερα, είναι πως οι καταγγελίες ουσιαστικά υιοθετήθηκαν από τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα. Όχι υπό τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης της παράταξής του, αλλά με ανάρτησή του στο facebook, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καθίσταται επιτακτική η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο «με θέμα την πολιτική και ηθική συμπεριφορά ,αυτών που ασκούν εξουσία στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Συνοδοιπόρο στον κατήφορο» χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή τον πρώην δήμαρχο, σε σχέση με την υιοθέτηση δημοσιευμάτων που αφορούν τη σχέση του αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου και της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων με επιχειρηματικό όμιλο, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική απάντηση, οι απαντήσεις έχουν δοθεί πολλάκις στο δημοτικό συμβούλιο. «Δεν τις κατάλαβε ή δεν τις θυμάται; Ή απλά θέλει να ανακυκλώσει τη χυδαιότητα, διατηρώντας ένα νοσηρό κλίμα στην πολιτική ζωή του τόπου μας;
Ο αντιδήμαρχος έχει απαντήσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν υπήρξε ποτέ ούτε άνεργος, ούτε άεργος. Ούτε ότι ήταν επαγγελματίας της πολιτικής. Έχει απαντήσει πως όταν αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρίας του. Οι σχετικές “καταγγελίες” έχουν διερευνηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχουν απαντηθεί. Επίσης είναι γνωστό ότι η εταιρία δε μετέχει σε κανέναν διαγωνισμό του δήμου Ιωαννιτών και δε θα μετέχει μέχρι τη λήξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής», υπογραμμίζεται στην απάντηση, ενώ υπάρχει και μια αναφορά ότι ο κ. Μπέγκας γνωρίζει τη διαδικασία και την έχει χειριστεί στο πρόσφατο παρελθόν, υπονοώντας προφανώς τις περιπτώσεις του πρώην αντιδημάρχου Γιάννη Λιόντου και του πρώην δημοτικού συμβούλου Νίκου Σαρακατσάνου, οι οποίοι είχαν μπει στο μάτι του κυκλώνα για παρόμοιους λόγους.
Και καταλήγει η απάντηση: «Η δημοτική αρχή εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον πολιτικό κατήφορο που επέλεξε να πορευτεί ο πρώην δήμαρχος. Λησμονώντας ότι σ’ αυτή τη μικρή πόλη όλοι γνωριζόμαστε. Και κριτές και κρινόμενοι. Η δημοτική αρχή εκφράζει τη βαθιά της θλίψη, γιατί ο επικεφαλής της “προοδευτικής” παράταξης μετατρέπεται σε βραχίονα της χυδαιότητας. Το μοναδικό σχόλιο που μπορεί να κάνει είναι ότι “το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”».

Απάντηση για τα αντισηπτικά

Η δεύτερη απάντηση αφορά δημοσιεύσεις σε βάρος της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο μετά από ανάρτηση στη «Διαύγεια» απόφασης για προμήθεια αντισηπτικών για τα σχολεία από το φαρμακείο που διατηρεί ο σύζυγός της. Η προμήθεια αφορούσε 400 συσκευασίες αντισηπτικού 1000ml με αντλία και ανά φιάλη 10,45 ευρώ με ΦΠΑ, ήτοι συνολική δαπάνη 4.180 ευρώ με ΦΠΑ.
Στην απάντησή της η δημοτική αρχή κάνει λόγο για αήθη επίθεση, αναφέροντας ότι η απόφαση για την ανάθεση προμήθειας αντισηπτικών ελήφθη από τη Σχολική Επιτροπή μετά από τρεις προσφορές που ζήτησε και έλαβε, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
«Επέλεξε την πλέον συμφέρουσα, όπως συμβαίνει σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις. Η τελική τιμή με ΦΠΑ ανερχόταν στα 10,45 ευρώ. Οι τιμές των άλλων δύο προσφορών ήταν 11,50 ευρώ και 11,90 ευρώ. Την ίδια περίοδο, σχολεία της πόλης προμηθευόταν αντισηπτικά σε τιμές που έφταναν και τα 20 ευρώ, ενώ στον δήμο υπήρξαν και προσφορές άνω των 30 ευρώ. Η διαδικασία λοιπόν είναι απολύτως νόμιμη και ηθική. Η Σχολική Επιτροπή ήταν αυτή που αποφάσισε να γίνει η απευθείας ανάθεση όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη περίπτωση. Πόσο μάλλον στην έκτακτη ανάγκη που προέκυψε και επέβαλε να καλυφθούν άμεσα ανάγκες με μία μικρή ποσότητα υλικού.
Η αγορά έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με επιλογή της καλύτερης τιμής μεταξύ των προσφορών που είχαν κατατεθεί. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αντισηπτικά που παράγει φαρμακευτική εταιρεία πιστοποιημένη και εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ, όταν από την έρευνα αγοράς είχε γίνει αντιληπτό ότι υπήρχαν και προϊόντα μη πιστοποιημένα, αγνώστου προελεύσεως και πολύ ακριβά. Η προμήθεια έγινε σε τιμή κόστους με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Είναι λυπηρό κάποιοι να διασύρουν ανθρώπους επιδιδόμενοι σε ένα κυνήγι σκανδάλων», τονίζεται.

Άλλο το νόμιμο, άλλο το ηθικό

Ως απόδειξη πανικού ερμηνεύει η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» την «επιλογή της δημοτικής αρχής να μετατρέψει την πίεση που δέχτηκε από δημοσιεύματα τα οποία την αφήνουν εκτεθειμένη ηθικά απέναντι στην τοπική κοινωνία, σε προσωπική επίθεση εναντίον του επικεφαλής της», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Εμείς δε θα την ακολουθήσουμε στο δρόμο που έχει επιλέξει να πορευτεί. Τονίζουμε μόνο ότι, δυστυχώς, η Νέα Εποχή και τα νέα ήθη που έφερε τόσο σύντομα στον πολιτικό βίο του τόπου, καταδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ή κάνει πως δεν έχει καταλάβει ότι το νόμιμο, το ηθικό και το δεοντολογικό είναι έννοιες ανεξάρτητες», καταλήγει στην απάντησή της.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»