ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν επαρκεί ο εσωτερικός τουρισμός

Ο τουρισμός φαίνεται να είναι ο μεγάλος «χαμένος» της πανδημίας που έπληξε την χώρα μας και τις τουριστικές αγορές της, με τη σωτηρία του να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, αλλά και τους μεγαλύτερους γρίφους των τελευταίων ετών.

Ήδη έχει χαθεί τουλάχιστον 1,5 μήνας από τη φετινή τουριστική σεζόν και επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τους επόμενους μήνες, τόσο στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όσο και σε όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στον τουρισμό και προσδοκούν από αυτόν έσοδα.

Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να κινήσει λίγο την αγορά, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες, την ώρα που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1, μία στις δύο μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικά όπου υπάρχουν πολλές κλίνες, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την φετινή σεζόν.

«Είναι σύνθετο το παζλ. Είναι μια χρονιά που σίγουρα θα χαθεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, θα υπάρξουν λίγα έσοδα, ίσα ίσα να βγει μια επιχείρηση, ανάλογα και τις υποχρεώσεις που έχει. Περιμένουμε μια κίνηση από την εσωτερική αγορά, όμως δε θα αρκεί, όπως φαίνεται τουλάχιστον, να κάνουμε τη διαφορά», σημείωσε και πρόσθεσε πως δυσκολότερα είναι για εκείνους που το προηγούμενο διάστημα έκαναν επενδύσεις στον κλάδο.

«Η Ήπειρος πήγε τα τελευταία χρόνια πολύ καλά, οι ξενοδόχοι επένδυσαν, εκσυγχρόνισαν τις μονάδες τους. Πραγματικά είναι ένα εξαιρετικό μέρος, ιδιαίτερα τα Γιάννενα, αλλά βλέπετε όλα να καταστρέφονται μέσα σε λίγους μήνες.

Ο κ. Τάσιος έκανε λόγο για «θολά» σημεία στα μέτρα στήριξης και κυρίως σε ό,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι, ενώ συνεχίζεται ο αγώνας για τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% έστω για την σεζόν 2020-2021, ώστε να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Προβληματισμός επικρατεί και για το υγειονομικό κομμάτι, ενώ η μείωση στις κρατήσεις ανέρχεται στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Είναι ένας πόλεμος και έχουμε και έναν αόρατο εχθρό. Είναι μεγάλο το στοίχημα των επόμενων ημερών, όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι τουρίστες στη χώρα για να δούμε πως θα λειτουργήσουμε όλοι», σημείωσε.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, σημείωσε πως αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι από το Ισραήλ, με το οποίο η πόλη έχει τουριστικούς δεσμούς, θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι στιγμής.

Σχετικά άρθρα

Στους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Πάσχα τα Γιάννενα

«Τοπικά & Επώνυμα» σε φάση υλοποίησης

Προετοιμάζονται για ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι

Ηπειρωτικός Αγών