ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες για τον τουρισμό με αιχμή και τις υποδομές υγείας

Στοχευμένο στον εσωτερικό τουρισμό και σε ξένες αγορές στις οποίες ήδη υπάρχουν βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια, είναι το πλάνο προβολής που θα «τρέξει» για το επόμενο τρίμηνο ο δήμος Ιωαννιτών, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επανεκκίνηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

Σκοπός της καμπάνιας αυτής είναι να προβάλλει τα Γιάννενα κατά τη θερινή περίοδο, κυρίως όμως να δημιουργήσει τις συνθήκες για την προσέγγιση αγορών από το φθινόπωρο, καθώς εκτιμάται ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν νωρίτερα.
Το πλάνο προβολής παρουσιάστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του δήμου για θέματα τουρισμού Σπύρο Πέγκα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Τοπικού Τουρισμού, όπου έγινε συζήτηση για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης λόγω του κορωνοϊού. Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τον δήμο, θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου παράλληλα και σε συνεργασία με την θεσμοθετημένη Επιτροπή Τουρισμού, και αποτελεί ένα ευέλικτο σχήμα με τη συμμετοχή θεσμοθετημένων φορέων, του δήμου και ιδιωτών.
Στην πρώτη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει ο δήμος με στόχο τα Γιάννενα να περιλαμβάνονται σε όλες τις εθνικές καμπάνιες που θα υλοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έχουν απευθυνθεί στη διοίκηση της Aegean, ζητώντας, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, να εξετάσει τη δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με το Ισραήλ και την Κύπρο.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Ιωαννίνων στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι οι υποδομές υγείας που διαθέτει και το γεγονός ότι έμεινε σχεδόν «ανέγγιχτη» από την πανδημία. «Μπροστά σε μια νέα καθημερινότητα που ακόμη δεν ξέρουμε ποια χαρακτηριστικά θα έχει, η πόλη πρέπει να είναι τουριστικά παρούσα, να επενδύσει πέρα από τα πλεονεκτήματά της και στις δυνατότητες που δημιουργούν οι υποδομές υγείας και οι υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που αποτελούν μία επιπλέον εγγύηση για τους επισκέπτες», τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από κατάθεση προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός τοπικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο θα υιοθετηθεί από τα ξενοδοχεία της περιοχής.
Στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης πήραν μέρος ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, ο αντιδήμαρχος Έξυπνης Πόλης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Λυκογιώργος, ο πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Γκόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, το μέλος του ΔΣ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Σταύρος Βλάχος εκπρόσωποι των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης, επαγγελματίες του τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού και των ξεναγών.

Ενόχλησε η πρόσκληση στον Ν. Γκόλα

Η συγκρότηση και συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Τοπικού Τουρισμού προκάλεσε την αντίδραση της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα», που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αλλοπρόσαλλες και επικίνδυνες πολιτικές της δημοτικής αρχής, εκφράζοντας την ενόχλησή της για το ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν σε γνώση των άλλων παρατάξεων.
«Σε πολιτικό επίπεδο, για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την “αλλεργία” της δημοτικής αρχής για συνεργασία με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Ειδικότερα με την παράταξή μας, που διοίκησε τον δήμο την προηγούμενη περίοδο και άσκησε μια σχεδιασμένη, συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική σε σχέση με τον τουρισμό», αναφέρει η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».
Από την ανακοίνωση, πάντως, προκύπτει και μια ενόχληση για το ότι προσκλήθηκε και συμμετείχε ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας. «Αποδεικνύεται ότι εμμέσως πλην σαφώς η δημοτική αρχή αναγνωρίζει το έργο που παρήχθη σε σχέση με τον τουρισμό κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή και παρευρέθη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού της δικής μας δημοτικής αρχής. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κάθε τομέα κατά την περίοδο που διοικήσαμε τον δήμο, δεν ήταν αυτόνομα φυσικά πρόσωπα αλλά εντεταλμένοι για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό της παράταξής μας», σημειώνεται.
Η «Ενότητα Πολιτών– Νέα Γιάννενα», «υπερβαίνοντας τις μικροπρέπειες και πιστεύοντας ότι το πρωταρχικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η συνέχεια στην εξέλιξη των πραγμάτων στον τόπο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καλεί τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί τον ρόλο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και να τις καλέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο για να καταθέσουν τις απόψεις τους στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την ίδια, δηλώνει παρών για να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή των Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος

Με αφορμή τον αποχαιρετισμό της Κυριακής

Σπύρος Ζαφείρης