ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δίνει χώρο σε πεζούς, ποδηλάτες και… τραπεζοκαθίσματα

«Στοπ» στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες για χάρη των πεζών, των ποδηλατών, αλλά και των καταστημάτων εστίασης, βάζει η δημοτική αρχή στην παραλίμνια περιοχή, δοκιμαστικά για ένα 15νθήμερο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μέσα από δελτίο τύπου, από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουνίου θα δοκιμαστεί ένα διαφορετικό κυκλοφοριακό μοντέλο, που θα επιτρέπει στους οδηγούς τις μετακινήσεις αλλά θα αφήνει ένα σημαντικό δίκτυο δρόμων στη διάθεση των πεζών και των ποδηλατών.
Οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 7 το απόγευμα έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έχουν ως εξής:
α) Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, από το ύψος της διασταύρωσης αυτής με τη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή έως τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης έναντι της πύλης εισόδου του Κάστρου,
β) Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας της οδού έμπροσθεν της πλατείας Μαβίλη, με κατεύθυνση από την οδό Ευαγγελίδη έως τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή,
γ) Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας της οδού Γαριβάλδη με κατεύθυνση από την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έως τη διασταύρωση με την οδό Γιοσέφ Ελιγιά,
δ) Απαγόρευση της αριστερής στροφής στην έξοδο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή,
ε) Θα επιτρέπεται μόνο η έξοδος οχημάτων με κατεύθυνση προς την πλατεία Μαβίλη από την πύλη του Κάστρου που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου (έναντι καραβιών).
«Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη των πολιτών για περισσότερο περισσότερους ελεύθερους χώρους. Η απόφαση του δήμου να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλίμνιο, κατά τις απογευματινές ώρες, έτυχε θερμής αποδοχής από τους πολίτες. Έδωσε δε την δυνατότητα να κάνουν με άνεση βόλτες και ποδηλατοβόλτες, παρότι υπήρξαν περιπτώσεις –ευτυχώς λίγες- όπου οδηγοί οχημάτων δε σεβάστηκαν τις απαγορεύσεις. Ο δήμος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα για περισσότερους ελεύθερους χώρους, προχωρά δοκιμαστικά και μετά από συνεργασία με την Τροχαία, σε μία σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων», αναφέρεται στο δελτίο τύπου για την ευρεία, δοκιμαστική πεζοδρόμηση στην παραλίμνιο περιοχή.

Διαφοροποιήσεις με νόημα

Σε σχέση με την απόφαση μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλίμνιο, που εφαρμόστηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, που έχουν τη σημασία τους, καθώς συνάγεται το συμπέρασμα πως ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση πεζών και ποδηλατών.
Η πρώτη διαφοροποίηση έχει να κάνει με το ότι αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κίνησης των οχημάτων και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ γίνεται πλέον από τις 7 το απόγευμα έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά το ότι ανοίγει ξανά για τα αυτοκίνητα η λεωφόρος Κ. Παπούλια, ο δρόμος στην Ακτή Μιαούλη δηλαδή, αν και είναι ένας οδικός άξονας που κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς και ποδηλάτες, καθώς η πρόσβαση στα σπίτια και στα ξενοδοχεία της περιοχής εξυπηρετείται κάλλιστα από τη λεωφόρο Γεννηματά.
Η τρίτη διαφοροποίηση έχει να κάνει με δύο απαγορεύσεις που δεν ίσχυαν έως τώρα. Η πρώτη αφορά το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην οδό Γαριβάλδη και η δεύτερη την αριστερή στροφή από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως προς την Αβέρωφ. Δυο σημεία στα οποία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων εστίασης.
Οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι φανερό πως εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό, άσχετα αν αυτός δεν αναφέρεται στο δελτίο τύπου. Η χρήση τμημάτων των δρόμων από πεζούς και ποδηλάτες θα δημιουργήσει δυνατότητες για περισσότερο ελεύθερο χώρο στα πεζοδρόμια, προκειμένου να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Ενισχυτικά σε αυτό το συμπέρασμα λειτουργεί και το ότι ο νέος σχεδιασμός θα τεθεί σε ισχύ από τις 23 Μαΐου, δυο μέρες πριν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, αν και η προηγούμενη απόφαση είχε ανακοινωθεί ότι ίσχυε έως τις 31 του μήνα…

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Ανοίγει ο δρόμος για να βρεθούν λύσεις στην παραλίμνια περιοχή

Αποστόλης Τζελέτας