ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψάρευε παράνομα στη Λίμνη Πηγών Αώου

Τον εντοπισμό ενός λαθραλιέα είχε ως αποτέλεσμα η προγραμματισμένη και συντονισμένη επιτήρηση στη Λίμνη Πηγών Αώου την Κυριακή, στην οποία έλαβαν μέρος μέλη του Δ.Σ , μέλη της αθλητικής ομάδας και φίλοι του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, συνεπικουρούμενοι από θηροφύλακα της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Η επιτήρηση, η οποία θα επαναληφθεί σε λίμνες και ποτάμια κατά την περίοδο απαγόρευσης της αλιείας (πλην πέστροφας), περιελάμβανε ελέγχους σε αλιείς, κατασκηνωτές, επισκέπτες και διερχόμενα οχήματα, καθώς και διανομή εντύπων του Συλλόγου με τη νομοθεσία που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα.
Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τον θηροφύλακα σε ΙΧΕ αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, βρέθηκαν στο πίσω μέρος του οχήματος δίχτυα έμφορτα με κυπρινοειδή, καθώς και αυτοσχέδιες σακούλες μεταφοράς ψαριών. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν δύο δίχτυα μήκους 50 μ. το καθένα με άνοιγμα «ματιών» 8 εκατ. ,τέσσερεις αυτοσχέδιοι σάκοι μεταφοράς ψαριών και 46 κυπρινοειδή σε αναπαραγωγική ηλικία, συνολικού εκτιμώμενου βάρους 60 κιλών.
Επτά ημιθανή κυπρινοειδή μεταφέρθηκαν άμεσα στη λίμνη και με την προσήκουσα φροντίδα μελών του Συλλόγου ανέκτησαν πλήρως τις αισθήσεις τους και επανήλθαν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.
Όπως κάνει γνωστό σε δελτίο τύπου ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, το αυτοκίνητο οδηγούσε «γνωστός και μη εξαιρετέος ημεδαπός, ο οποίος είναι σεσημασμένος λαθραλιέας, υπότροπος μιας και πέρυσι είχε ελεγχθεί από θηροφύλακες της Ε’ΚΟΗ και είχε βρεθεί να μεταφέρει δίχτυα με κυπρινοειδή, που λυμαίνεται επί σειρά ετών την ιχθυοπανίδα της λίμνης χωρίς -δυστυχώς και περιέργως – μέχρι στιγμής να του επιβληθούν κυρώσεις».
Εξοπλισμός και ψάρια κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Μετσόβου όπου και συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο καταστροφής τους.
Από την Ε’ ΚΟΗ θα συνταχθεί τις επόμενες ημέρες η δικογραφία, η οποία, συνοδευόμενη από τη μαρτυρική κατάθεση του παρόντος στο συμβάν προέδρου του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, θα κατατεθεί στις Δασικές Υπηρεσίες για τα περαιτέρω.
Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στην επιτήρηση και ιδιαίτερα τον θηροφύλακα Δημήτριο Κασελούρη, το σώμα Θηροφυλακής, τον υπεύθυνο Θηροφυλακής Παναγιώτη Σκαμαντζούρα, καθώς και τον πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ.της Ε’ ΚΟΗ για την αμέριστη και έμπρακτη συνδρομή τους στις προσπάθειές για την επιβολή του Νόμου.
Επίσης απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, ώστε, «έστω και την ύστατη στιγμή, να μην κατατεθεί προς ψήφιση το Νομοσχέδιο που ακυρώνει τις προσπάθειες της Θηροφυλακής και επιβραβεύει τους παρανομούντες», σημειώνοντας ότι τόσο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις όσο και δέκα Σύλλογοι Ερασιτεχνικής Αλιείας της Βόρειας Ελλάδας έχουν υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του ρόλου της Θηροφυλακής «και όχι για την υποβάθμισή του όπως περιέργως επιθυμούν επώνυμοι και μη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια».

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Δηλητηριασμένα δολώματα σε περιοχές των δήμων Μετσόβου και Κόνιτσας

Ό,τι περνάει από το χέρι του… για την επέκταση