ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δημοτική αρχή για Τ. Καλογιάννη: «Κάτω από τη βάση στην πολιτική, ελλιπής και στα τεχνοκρατικά»

Ένα προς ένα απαντά η δημοτική αρχή στα ερωτήματα που έθεσε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ιωάννινα_2023», θέλοντας να καταδείξει ότι δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την καταψήφιση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και περιφέρειας για την ωρίμανση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

«Με ένα παιχνίδι ερωτήσεων προσπαθεί να δικαιολογήσει την στάση της στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Κι αυτή τη φορά πελαγοδρομεί. Είναι εμφανές ότι θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πλήρη ταύτισή της με την προηγούμενη αποτυχημένη δημοτική αρχή και με τις δυνάμεις της Αριστεράς», σημειώνει η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι η κ. Καλογιάννη γνωρίζει τις απαντήσεις στα υποτιθέμενα ερωτήματα, καθώς πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην προγραμματική σύμβαση που είχε κατατεθεί προς έγκριση.

Η δημοτική αρχή, ωστόσο, τις απαντά, πιστεύοντας ότι θα γίνουν κατανοητές είτε από την ίδια είτε από τα μέλη της παράταξής της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Για το αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους ιστούς φωτισμού του δήμου: Η σύμβαση προβλέπει πλήρη αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού και όπου απαιτείται -για την καλή λειτουργία συνολικά του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού- επέμβαση σε ιστούς και κάθε άλλο ηλεκτρομηχανολογικό υποσύστημα, το οποίο τελεί υπό την ευθύνη εποπτείας του δήμου.

Για το αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσα φωτιστικά σώματα του δήμου: Η αντικατάσταση θα γίνει στο 100% των υφιστάμενων (καταμετρημένων με ακρίβεια) σωμάτων σε όλη τη χωρική επικράτεια του δήμου. Με άλλα λόγια από το κέντρο της πόλης μέχρι και το τελευταίο χωριό.

Πόσοι ακριβώς λαμπτήρες προβλέπεται να αντικατασταθούν, «δεδομένου ότι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στις 29.10.2019 τους προσδιόριζε σε 33.000, οι υπολογισμοί που μας χορηγήθηκαν αναφέρουν 17.624, στο έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται περίπου 17.000, σε τηλεοπτική εκπομπή της 13ης Μαΐου ο τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας ανέφερε 16.800, ενώ ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε ότι βρίσκονται υπό εκτέλεση πέντε εργολαβίες και μία προμήθεια 3.000 λαμπτήρων, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες λαμπτήρες και ιστοί»: Η σημερινή δημοτική αρχή φρόντισε να απαντηθεί άπαξ δια παντός το ερώτημα «πόσα φώτα έχουμε στο Δήμο». Έτσι εκτελέστηκε καταμέτρηση πεδίου, χρησιμοποιήθηκαν γεωχωρικά δεδομένα αποτύπωσης με βάση διεθνείς μεθοδολογίες και πρακτικές. Η εργασία αυτή εκτελέστηκε δωρεάν για τον δήμο. Τα φωτιστικά σώματα ανέρχονται σε 17.624.

Για το αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους πίνακες διανομής (pillars) του δικτύου οδοφωτισμού: Ναι, προβλέπεται επέμβαση σε πίνακες διανομής, όπου ενδεχόμενα θα διαπιστωθεί τεχνικό ή λειτουργικό ζήτημα καλής λειτουργίας του συνόλου του νέου συστήματος και υπό την έγκριση του Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος Διανομής.

Για το αν προβλέπεται και με ποια χαρακτηριστικά ακριβώς η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού και εποπτείας του δικτύου: Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεχειρισμού και εποπτείας δικτύου, με επιπλέον χαρακτηριστικά έξυπνου «dimming», που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, η οποία δεν έχει προσμετρηθεί στα μοντέλα της εκτιμώμενης εξοικονόμησης του δήμου για λόγους συντηρητικής και όσο το δυνατόν ρεαλιστικής πρόβλεψης.

Για το αν προβλέπεται η υποστήριξη διαφόρων ευρυζωνικών υπηρεσιών και smart solutions: Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος «έξυπνης πόλης» και IOT, με υποχρεωτικές βασικές λειτουργίες/εφαρμογές και -κατ’ επιλογήν- περισσότερων εξειδικευμένων εφαρμογών που θα προσμετρώνται στην συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων φορέων.

Για το ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να απορριφθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης ΣΔΙΤ: Η σύμβαση ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) ανήκει στην οικογένεια των συμβάσεων ΣΔΙΤ, με κοινό τύπο και ανάλογα παραγόμενα νομικά και θεσμικά αποτελέσματα. Η επιλογή των ΣΕΑ έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης, χρονικών περιορισμών και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζει η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» κα Καλογιάννη, η ένταξη στις διατάξεις των ΣΔΙΤ για τους δήμους της Ηπείρου που ήταν υποψήφιοι προς ένταξη στο πρόγραμμα ELENA, δεν προκρίθηκε (απορρίφθηκε) από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, όταν ή ίδια ήταν πολιτική προϊσταμένη του έργου (2018-2019). Την ίδια άποψη είχε η Γραμματεία ΣΔΙΤ και για το έργο του δήμου Ιωαννιτών.

Για το ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να προκριθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ): Η επιλογή των ΣΕΑ (ΣΔΙΤ στην Ενέργεια) έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης με ενδεχόμενα σενάρια υλοποίησης, όπως προμήθεια, ίδιοι πόροι, δανεισμός, ΣΔΙΤ Ν. 3483/2006, μέσω της Γεν. Γραμ. ΣΔΙΤ, ΣΔΙΤ/ΣΕΑ Ν. 3855/2010 κ.ά.

Για το ποιος αποφάσισε και γιατί να παρακάμψει τις υπηρεσίες του δήμου, από τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των μελετών: Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι υπηρεσίες του δήμου θα έχουν και λόγο και άποψη σε όλες τις φάσεις του έργου.

Απάντηση δίνει η δημοτική αρχή και στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης της παράταξης «Ιωάννινα_2023» σχετικά με τον προϋπολογισμό του έργου (μέσω ΣΔΙΤ) της αναβάθμισης και βελτιστοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ανέρχεται σε 24,6 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή αντικατάσταση 45.666 φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας, υπονοώντας ότι το έργο των Ιωαννίνων μέσω ΣΕΑ, με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ, είναι πολύ ακριβό.

«Μικροπολιτική προηγούμενων δεκαετιών. Γνωρίζει η ίδια ότι τα 25 εκατομμύρια για τον δήμο Αθηναίων αφορούν μόνο στο κατασκευαστικό κόστος. Το αντίστοιχο κατασκευαστικό κόστος για τον δήμο Ιωαννιτών είναι οκτώ εκατομμύρια και περιγράφεται στην προγραμματική. Ως μηχανικός και τεχνοκράτισσα όφειλε να μην υποπέσει σε τέτοιο… λάθος!», σημειώνει η δημοτική αρχή, δηλώνοντας πρόθυμη να απαντήσει και σε άλλες απορίες που τυχόν έχει η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023».

Θέτει, όμως, και από την πλευρά της ένα ερώτημα. «Το 2017 η κ. Καλογιάννη, ως αντιπεριφερειάρχης, απευθυνόταν στους δήμους της Ηπείρου, ζητώντας “συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA, πρωτοβουλία που προωθείται από την περιφέρεια Ηπείρου”. Ζητούσε αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, απέστειλε έτοιμα σχέδια εισηγήσεων αλλά και σχέδια αποφάσεων. Τότε ήταν διαφανής η διαδικασία; Κι αν ναι γιατί ναυάγησε και χρειάστηκε να την ξεκινήσει ουσιαστικά εκ του μηδενός η περιφέρεια τον τελευταίο χρόνο. Τι άλλαξε λοιπόν και ενοχλείται τόσο πολύ;», διερωτάται και καταλήγει: «Η κ. Καλογιάννη αποφάσισε. Απέδειξε ότι στην πολιτική παίρνει κάτω από την βάση. Δυστυχώς όμως, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής και στα τεχνοκρατικά…».

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων

Τ. Καλογιάννη: «Μπορούμε να δώσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα»