ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο τραπέζι και το τοπικό δημοψήφισμα μετά την καταψήφιση του οδοφωτισμού

«Ο καθείς και τα όπλα του». Με αυτόν τον στίχο από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων σκιαγράφησε τον τρόπο που θα πορευτεί η δημοτική αρχή, μετά την απόρριψη της εισήγησής της για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Για όσους γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του δημάρχου, μπορεί με τη φράση αυτή απλώς να υπονοούσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να πορεύεται με βάση το συμφέρον των δημοτών, χρεώνοντας στην αντιπολίτευση τις ευθύνες κάθε φορά που δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολιτικής επιλογής, λόγω του αριθμητικού μειονεκτήματος στο δημοτικό συμβούλιο.
Ενδεχομένως, όμως, να σημαίνει και κάτι περισσότερο, αν κρίνουμε από μια φράση του επικεφαλής της συμπράττουσας με τη δημοτική αρχή παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος είπε ότι θα προτείνει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε τοπικά δημοψηφίσματα για να φανεί η βούληση των πολιτών. Βέβαια, και η απόφαση για δημοψήφισμα πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, που η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία, ωστόσο το ζήτημα είναι ότι αυτή τη φορά φαίνεται μια διάθεση να εξαντλήσει η δημοτική αρχή τα μέσα για να υπερασπιστεί την επιλογή της, αντίθετα με ότι έπραξε στην περίπτωση της αποκομιδής των απορριμμάτων, όπου οδηγήθηκε σε εμβαλωματικές λύσεις.
«Η δημοτική αρχή από τούδε και στο εξής μία επιλογή έχει. Να απευθύνεται στους πολίτες.
Και σ’ αυτούς είμαστε όλοι υπόλογοι. Ως δήμαρχος δίνω μία διαβεβαίωση. Η πόλη δε θα μείνει βρώμικη, δε θα μείνει στο σκοτάδι», τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μην απορρίπτοντας και την επιλογή του δημοψηφίσματος, για το οποίο, όμως, είπε πως θέλει μια επεξεργασία. Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, απάντησε κατ’ αρχάς πως το plan b είναι στο τραπέζι, αλλά απαιτείται επανεκτίμηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
«Χάθηκε προς το παρόν μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο και μπορεί να επανέλθει το έργο, ωστόσο σίγουρα δημιουργείται μια μεγάλη καθυστέρηση.

Έκοψε κάθε γέφυρα συναίνεσης

Μετά το αρνητικό για τη δημοτική αρχή αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και «Γιάννενα Τώρα», οι οποίες συναποτελούν τη δημοτική αρχή, προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, χρεώνοντας αποκλειστικά και μόνο στην αντιπολίτευση το ότι δε θα προχωρήσει το σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Και οι τρεις απέδωσαν πολιτικά κίνητρα στις παρατάξεις των Θ. Μπέγκα και Τ. Καλογιάννη, με τα πυρά να στρέφονται κυρίως προς την πλευρά της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», που και ψήφισε υπέρ της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά κυρίως ήταν αυτή που ως αντιπεριφερειάρχης υπερθεμάτιζε για τα οφέλη της σύμπραξης με τον τεχνικό σύμβουλο της περιφέρειας.
«Για δεύτερη φορά η πόλη είναι θύμα μιας ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων. Μιας συμμαχίας που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των συμπολιτών και θέλει μόνο να πλήξει τη δημοτική αρχή. Οι μάσκες έπεσαν. Οι θιασώτες μιας κρατικοποιημένης οικονομίας που αντιπαλεύουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, συμπορεύονται αρμονικά με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το συμφέρον της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις.
Το Σεπτέμβριο θύμα ήταν η καθαριότητα της πόλης που παρ’ όλες τις δικές μας προσπάθειες εξακολουθεί να έχει προβλήματα.Σήμερα, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η ίδια συμμαχία, αποφάσισε να αφήσει την πόλη στο σκοτάδι. Στο σκοτάδι που κληροδότησε η δημοτική αρχή Μπέγκα», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο δήμαρχος και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολίτες, τους ζήτησε να καταλάβουν ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό δυμβούλιο. «Δεν έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να αποφασίζει για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, για τα έργα που θέλει να κάνει, για τις παρεμβάσεις που θέλει να δρομολογήσει. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Και συνέχισε το κατηγορώ του κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Σήμερα γινόμαστε θεατές παράδοξων γεγονότων: Η παράταξη του κ. Μπέγκα, η οποία επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε έναν λαμπτήρα, καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι το τελευταίο χωριό.
Η κ. Καλογιάννη, που ως αντιπεριφερειάρχης δήλωνε περήφανη για το πρόγραμμα ELENA και προέτρεπε τους δήμους της Ηπείρου να συμμετάσχουν σε αυτό, σήμερα καταψηφίζει. Επί της ουσίας καταψηφίζει το δικό της σχέδιο, τη δική της δουλειά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ταυτίστηκαν πιστεύοντας ότι πλήττουν πολιτικά την δημοτική αρχή.
Τι κατάφεραν; Να στερήσουν την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του δήμου, να κρατήσουν την πόλη όμηρο της προσωπικής τους πικρίας και των φιλοδοξιών τους».
Ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε προαποφασισμένο το όχι, λέγοντας ότι είναι ολοφάνερο ότι για μεγάλα και σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στο δημοτικό συμβούλιο. Επανέλαβε ότι ήταν προφάσεις τα όσα επικαλέστηκε η αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες, καθώς και χρόνος δόθηκε και στοιχεία δόθηκαν και δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης υπήρχε, αλλά «δεν ήθελαν τίποτα από όλα αυτά».
«Είμαστε εφήμεροι. Ήρθα, θα φύγω. Το θέμα δεν είναι να μειωθεί το κύρος της δημοτικής αρχής αλλά να υπηρετήσεις το συμφέρον του δημότη, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να υπηρετήσουμε τον πολίτη», τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορούν να υπάρχουν γινάτια και πείσματα. Δεν μπορεί η πόλη να σέρνεται με γνώμονα τι θα γίνει το 2023».

Σε απόλυτη σύμπνοια

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των Νίκου Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα, με την παρουσία τους προφανώς να θέλει να δώσει απάντηση σε σενάρια των τελευταίων 24ωρων για τριγμούς στη συνεργασία.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας υπογράμμισε ότι με την απόφαση χάθηκε η δυνατότητα να εκτελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα για τον δήμο, αποδίδοντας την ευθύνη και στον εκλογικό νόμο. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ετερόκλητες συμμαχίες, οι ανίερες συμμαχίες, οι ιδεολογικές και ιδεοληπτικές προκαταλήψεις ανθρώπων, οι οποίοι στο βωμό της μικροπαραταξιακής, μικρόψυχης αντιμετώπισης άφησαν την πόλη να μην έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει την καθαριότητα που της ταιριάζει, οι ίδιοι λοιπόν συμμάχησαν εκ νέου πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τραγελαφικά πράγματα. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν διεκδικήσει πριν από λίγους μήνες τη “μητρότητα” του προγράμματος ELENA, καταψηφίζουν, χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τη μεταστροφή τους. Η παράταξή μας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, στη δημοτική περίοδο που γνώρισε ξηρασία από έργα, είχε προτείνει και ήταν υπέρμαχη της πρότασης για το πρόγραμμα ELENA. Δυστυχώς, άνθρωποι, οι οποίοι τότε ψήφιζαν υπέρ του προγράμματος ELENA, σήμερα ψηφίζουν τελείως διαφορετικά. Οφείλουν να απολογηθούν στους Γιαννιώτες για το τι ήταν αυτό που τους ένωσε και η πόλη θα μείνει στο σκοτάδι μιας αδιανόητης πολιτικής διελκυστίνδας», ανέφερε.
Ψήφο κατά της πόλης και των δημοτών, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας την καταψήφιση της προγραμματικής σύμβασης. «Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν μία επίδειξη δύναμη», τόνισε και προσπάθησε να εξηγήσει με έναν απλουστευμένο τρόπο τα οφέλη που θα προέκυπταν από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης. «Ποιο ήταν το λάθος; Ποια η αμαρτία; Ότι θελήσαμε να αντικατασταθεί ο φωτισμός σε όλη την έκταση του δήμου;», διερωτήθηκε.

Οριακή η καταψήφιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταψήφιση της προγραμματικής σύμβασης ήταν οριακή, με 23 αρνητικές ψήφους έναντι 22 θετικών. Η απόρριψη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ωστόσο οι 22 θετικές ψήφοι αποτυπώνουν ότι η πρόταση υπερψηφίστηκε από δύο επιπλέον δημοτικούς συμβούλους πέραν των 20 που απαρτίζουν τη δημοτική αρχή. Ο ένας είναι ο Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», και ο δεύτερος ο Φίλιππος Ευαγγέλου από την παράταξη «Ιωάννινα_2023», ο οποίος είναι η δεύτερη φορά που διαφοροποιείται από την παράταξή του, καθώς το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Ευαγγέλου είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του την επικεφαλής της παράταξης Τ. Καλογιάννη και τους υπολοίπους δημοτικούς συμβούλους, αποχωρώντας στη συνέχεια από τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου