ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιπλέον εργαλεία για την αντιπυρική θωράκιση των δασών

Στην παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του έργου «Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών 2- OFIDIA2» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» και της επιχειρησιακής αξίας και των καινοτόμων δυνατοτήτων του, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον χώρο ενημέρωσης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου.

Το έργο, το οποίο αποτελεί συνέχεια και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου επόπτευσης του OFIDIA 1, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα επιπρόσθετο εργαλείο στην ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης των δασών και δασικών οικοσυστημάτων των Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας εξειδίκευσε τα στάδια υλοποίησης του ασύρματου δικτύου μεταφοράς εικόνας, σε πραγματικό χρόνο και σε υψηλή ανάλυση, προς τα κέντρα ελέγχου του Δασαρχείου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων, καθώς και της προμήθειας υποστηρικτικού εξοπλισμού, τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο διάστημα.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέργιος Αναστασιάδης παρουσίασε τις νέες δυνατότητες βελτιωμένης πρόβλεψης καιρού ακριβείας με τη χρήση μοντέλου WRF, διαδικτυακής πρόσβασης στο ιστορικό των προβλέψεων, μετρήσεων και συμβάντων, καθώς και ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας εύχρηστης απεικόνισης των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για επιχειρησιακή χρήση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, διατυπώθηκαν προτάσεις βελτίωσης στον σχεδιασμό του δικτύου και της διαδραστικής πλατφόρμας, καθώς και έγιναν επισημάνσεις για σειρά τεχνικών θεμάτων συμβατότητας του νέου δικτύου στο υφιστάμενο δίκτυο που ήδη λειτουργεί, ενώ τονίστηκε ο βαθμός ετοιμότητας και η στενή συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου– Δυτ. Μακεδονίας στη διαμόρφωση μιας πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα με καίριες παρεμβάσεις κάτω από το πρίσμα της προστασίας και διαφύλαξης του δασικού πλούτου της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Νίκος Παπαευθυμίου, ο υπεύθυνος του έργου Κώστας Παπαγεωργίου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας & Νήσων (Κέρκυρα-Λευκάδα-Παξοί), υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Παχίδης, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, αντιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης, οι αντιπύραρχοι Κωνσταντίνος Τσιώπος και Δημήτρης Τσουμάνης, ο πυρονόμος Χρήστος Κοντογιάννης, καθώς και ο ανάδοχος του έργου.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Παραμένει η εκκρεμότητα ως προς τον νέο δήμαρχο