ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού- Πρώτο βήμα με αμφίβολη συνέχεια

Μικρή σημασία αν δεν υιοθετηθεί και από το δημοτικό συμβούλιο, ενδεχομένως να έχει η απόφαση έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού από την Οικονομική Επιτροπή.

Και οι πιθανότητες να μην εγκριθεί είναι μάλλον περισσότερες, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι αρνητικά διακείμενες στον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία, με τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, να απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση. Ένας επιπλέον λόγος που δεν αφήνει πολλά περιθώρια να μεταβάλουν τη στάση τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία όπως συμβαίνει στην Οικονομική Επιτροπή, είναι το ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής αποφασίστηκε να γίνει διά περιφοράς, άρα δε θα υπάρχει περιθώριο να προκύψει κάτι μέσα από τη διαδικασία τους διαλόγου.
Με αυτά τα δεδομένα, όντως με τη σημερινή απόφαση έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, αλλά το βήμα αυτό θα είναι… σημειωτόν αν δε συνοδευτεί από ένα ακόμη την Παρασκευή.
Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης έχει αρχίσει να θυμίζει κάτι από την ιστορία της αποκομιδής των απορριμμάτων, όταν η δημοτική αρχή επέμεινε στην επιλογή της, μην προσπαθώντας να βρει σημεία επαφής με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μην έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης να έχουν φροντίσει να στείλουν τα μηνύματά τους και να χρησιμοποιούν μια τακτική «κλεφτοπολέμου» μέχρι στιγμής, γνωρίζοντας πως στο τέλος το παιχνίδι θα παιχτεί στο γήπεδό τους, όπου έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή έχει «οχυρωθεί» πίσω από την ακράδαντη πίστη της ότι ο τρόπος που επιλέγει για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, είναι αυτός που εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατόν συμφέρον του δήμου. Κάτι που ακούγεται απόλυτα λογικό σε πρώτη ανάγνωση, καθώς οι περισσότεροι δήμοι ανά την Ελλάδα επιλέγουν την πρακτική της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για ανάλογα έργα και η συντριπτική πλειονότητα αυτών καταλήγει σε Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης με μεγάλες εταιρείες και ομίλους.
Σε αυτό το μοτίβο δομήθηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα, ο οποίος, βέβαια, δεν είχε αντίλογο μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης και εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε για την ωρίμανση του έργου να χρησιμοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος και η τεχνογνωσία της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ωριμάζει και δημοπρατεί ανάλογα έργα μέσω του μηχανισμού ELENA.
Ο κ. Βάββας υπογράμμισε ότι τα βήματα που περιγράφονται αποτελούν τη συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο στη σχετική συνεδρίαση του 2019, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή είναι πιστή στις δεσμεύσεις της, καθώς προχωρά στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε όλη την έκταση του δήμου.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, είπε πως είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, «δεδομένου ότι οι πόροι της περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας». Μάλιστα, πρόσθεσε πως η παρακολούθηση του έργου από έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εξασφαλίζει την ποιότητα και την ομαλή εξέλιξή του.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Βάββας στα οικονομικά δεδομένα, λέγοντας ότι το έργο θα εξελιχθεί χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία.
Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες, ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στον δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624 και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατομμύρια ευρώ, με βάση το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων και τη δαπάνη συντήρησης. Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Το οικονομικό όφελος του δήμου θα διαμοιραστεί είτε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών, χωρίς τη δεδομένη χρονική στιγμή να γίνει αναφορά σε ποσοστά.
Όπως είπε ο κ. Βάββας, η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους της χώρας κόστισε έως και 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε την αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων, η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει 24.000.

Επί του τρόπου υλοποίησης οι ενστάσεις

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι φαίνεται πως δεν υπάρχουν ή έστω έχουν αρχίσει να εξασθενούν οι αντιρρήσεις ως προς τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που προκρίνει η δημοτική αρχή.
Ακόμη και η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» που είχε επιλέξει τη μέθοδο της προκήρυξης διαγωνισμού για την αντικατάσταση ενός μέρους των λαμπτήρων του δήμου, για να έρθει στη συνέχεια η σημερινή δημοτική αρχή και να ακυρώσει την απόφασή της, δεν προτάσσει πλέον στην επιχειρηματολογία της τη «ζημία» που θα υποστεί ο δήμος.
Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τη διαδικασία που έχει επιλεγεί και σε αυτή βάσισαν την απόφαση αποχώρησή τους από τη σημερινή διαδικασία οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων.
Για λογαριασμό της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα», ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας υποστήριξε πως η Οικονομική επιτροπή είναι αναρμόδιο όργανο να αποφασίσει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και η συνεδρίαση πραγματοποιείται μόνο για λόγους εντυπώσεων, ενώ πρόσθεσε πως έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την παρουσίαση της μελέτης, του συνόλου των απαραιτήτων στοιχείων και για να αποφασιστεί αν ο δήμος θα προχωρήσει με τη μέθοδο ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ. Χαρακτήρισε, επίσης, ελλιπέστατα τα στοιχεία που προσκομιστήκαν πριν τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης. «Δε μπορούμε να δεχθούμε η Οικονομική Επιτροπή να γίνεται “λαγός” του δημοτικού συμβουλίου. Θα αποχωρήσουμε. Δεν επιθυμούμε να ακούσουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας.
Σε ανακοίνωση της παράταξης που ακολούθησε, τονίζεται ότι «η δημοτική αρχή προωθεί με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και βιασύνη, παραπλανώντας συνειδητά τους Γιαννιώτες, την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, με την οποία εκχωρείται εν λευκώ η αρμοδιότητα για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου στην περιφέρεια Ηπείρου», ενώ σε σχέση με τη δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αναπτυχτεί ο δημοκρατικός διάλογος που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και δεν μπορούν να διατυπωθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το συμφέρον του τόπου.
«Η παράταξη μας, έχοντας καταθέσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις απόψεις της για το θέμα, με υπόμνημα που απεστάλη στο πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια διαδικασία – παρωδία και καλεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τη δημοτική αρχή, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να φέρει προς συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου το σύνολο των τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο σε μια συνεδρίαση εκ του σύνεγγυς. Σε αντίθετη περίπτωση, την καθιστούμε υπόλογη απέναντι στους πολίτες για την πρωτόγνωρη θεσμική εκτροπή που επιχειρεί και τη ζημία που θα επιφέρει στον δήμο», καταλήγει η παράταξη Μπέγκα.
Διαφορετική διαδικασία ζητά και η παράταξη «Ιωάννινα_2023», η οποία επιμένει και στην ανεπάρκεια των στοιχείων με τον δημοτικό της σύμβουλο Βασίλη Κοσμά να κάνει λόγο στην αρχή της συνεδρίασης για στοιχεία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν συστατικά φακέλου μελετών, που αντιστοιχούν στην τεχνική πολυπλοκότητα, στη γεωγραφική κάλυψη, στην οικονομική αξία και στο προϋπολογιζόμενο από τη δημοτική αρχή κόστος του έργου.
Η παράταξη της κ. Καλογιάννη, που δείχνει να εκφράζει κάποιου είδους αμφισβήτηση στον τεχνικό σύμβουλο της περιφέρειας, τονίζει με σαφήνεια ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί είναι ωφέλιμο για τον δήμο, ωστόσο πρέπει να δημοπρατηθεί με όλες τις προδιαγραφές και ασφαλιστικές δικλείδες. Και καταλήγει: «Ο ορθός χειρισμός, κατά την άποψή μας, θα ήταν η συνέχιση της συνεργασίας με την περιφέρεια Ηπείρου, με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:
1. Εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών από την περιφέρεια και υποβολή αυτών στις υπηρεσίες του δήμου και στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκρισή τους, μέσω ή όχι προγραμματικής σύμβασης, καθώς αυτή δεν είναι υποχρεωτική αφού ο δήμος έχει, ήδη, «ενταχθεί» στον μηχανισμό ELENA.
2. Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί του τύπου της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση τον τρόπο διαγωνισμού (ΣΔΙΤ, ΣΕΑ κλπ) και την εμπλοκή ή μη της περιφέρειας στη διαγωνιστική διαδικασία.
3. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί από την περιφέρεια, να συναφθεί αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση.
4. Διενέργεια του διαγωνισμού».
Για σκανδαλώδη προγραμματική σύμβαση κάνει λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών», αμφισβητώντας τα οφέλη που θα προκύψουν και μιλώντας για καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ανάλογη επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Τίνα Ζέκα στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αφήνοντας αιχμές και για «πειραγμένα στοιχεία», καθώς δεν έχει γίνει καμία διασταύρωση από τις υπηρεσίες του δήμου.

Και οι απαντήσεις

Απούσας της αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα και σχεδόν διακοσμητικός ήταν και ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου της περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνου Παπαπολύζου, ο οποίος είχε κληθεί για να απαντήσει σε ερωτήματα των μελών τόσο για τη διαδικασία ωρίμανσης όσο και για τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Λιγοστά ήταν τα ερωτήματα από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, με τον κ. Παπαπολύζο, πάντως, να τοποθετείται για όσα ακούστηκαν κατά τη διαδικασία των ανακοινώσεων αποχώρησης. Όπως ανέφερε, στα στοιχεία που ζητήθηκαν και δόθηκαν, υπάρχει πλήρης και σαφής τεχνική κάλυψη, γεωγραφική κάλυψη, αλλά και ανάλυση επί όλων των σεναρίων χρηματοοικονομικής κάλυψης, ακόμη και του μοντέλου που είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε, είναι το ότι το αντίστοιχο έργο της Πρέβεζας έχει περάσει από τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Αφετηρία μιας μεγάλης ανάπλασης τα σχέδια για τη Δημοτική Αγορά

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις