ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταδιακή επαναφορά και παραμονή σε ετοιμότητα

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες και κλίνες που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση του Covid 19, αν και πλέον, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη, επανέρχονται περισσότερες λειτουργίες στις κλινικές και τα τμήματα.

Οι οκτώ κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, οι 20 κλίνες στην Μονάδα Λοιμωδών, αλλά και άλλες κλίνες που δημιουργήθηκαν εκτάκτως σε άλλες κλινικές, παραμένουν σε ετοιμότητα, απασχολώντας ωστόσο λιγότερο προσωπικό, πηγαίνοντας σταδιακά προς την πλήρη επαναφορά των λειτουργιών στο νοσοκομείο.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να παραμένουν τώρα σε λειτουργία όλες που είχαμε διαμορφώσει σε άλλες μονάδες, αλλά υπάρχουν στον σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν πάμε σε κατάργηση, αλλά σε ταυτόχρονη λειτουργία για να καλύψουμε και ανάγκες που είναι επιτακτικές», σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης.

Τα βήματα της επαναφοράς, πάντως, είναι σταθερά και προσεκτικά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ασθενείς αλλά και το προσωπικό. Για τον λόγο αυτό έχουν δοθεί και από τις προηγούμενες ημέρες οδηγίες στους ασθενείς που προσέρχονται σε προγραμματισμένα ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, αρχίζουν να φτάνουν οι προσληφθέντες νοσηλευτές, καθώς και το προσωπικό γενικών καθηκόντων, ωστόσο έλλειμμα παραμένει στο ιατρικό προσωπικό και ειδικά τους αναισθησιολόγους.Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν περισσότερα χειρουργεία, με αποτέλεσμα σε κάποιες ειδικότητες να υπάρχουν λίστες αναμονής.

«Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάντα τα χειρουργεία λειτουργούν περίπου στο 50%. Το πρόβλημα που υπάρχει και στο νοσοκομείο μας και σε όλα τα νοσοκομεία είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, που δημιουργεί εμπόδιο στο να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες σε χειρουργικές επεμβάσεις. Βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές προκηρύξεις και αναμένουμε», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση

Κοπή πίτας και εγκαίνια