ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στον χορό των καταγγελιών ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλήνια διάσταση πήραν οι καταγγελίες του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ για αυθαίρετες και παράνομες υπηρεσιακές μεταβολές από τον διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Την καταγγελία για αναιτιολόγητο υποβιβασμό και μετακίνηση στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με ταυτόχρονη τοποθέτηση στη θέση τους άλλων υπαλλήλων, οι οποίοι υπολείπονται των προϋποθέσεων που ορίζουν οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και οι ειδικότερες ρυθμίσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό, υιοθετεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., και καλεί τον διοικητή του νοσοκομείου να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις αποφάσεις. Επίσης, καλεί την 6η ΥΠΕ να μη νομιμοποιήσει αυτές τις αποφάσεις και να ζητήσει την ανάκλησή τους και την επαναφορά των διωγμένων στις θέσεις που κατείχαν.
«Οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις του προσωπικού σε θέσεις ευθύνης πρέπει να γίνονται με όσα ορίζει ο νόμος, από τα αρμόδια όργανα (Υπηρεσιακά Συμβούλια, Συμβούλια Επιλογής). Μέχρι τη λειτουργία των ανωτέρω οργάνων (τα οποία δε λειτουργούν εδώ και χρόνια) και προκειμένου να σταματήσει η μεροληπτική αντιμετώπιση των υπαλλήλων και οι αναξιοκρατικές επιλογές στις, όποιες κατ’ ανάθεση, τοποθετήσεις, να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων», σημειώνει.
Τις καθαιρέσεις προϊσταμένων καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με έγγραφό της προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Μάλιστα, επισημαίνει πως οι πρακτικές αυτές είναι ίδιες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες επίσης είχε καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ ως παράνομες και κομματικές καθαιρέσεις.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «συνδικαλιστικές διώξεις», οι οποίες δεν αφορούν μόνο το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», αλλά και άλλα νοσοκομεία (Βέροιας, Πρέβεζας, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης), και καλεί τον υπουργό Υγείας να πάρει άμεσα θέση. Τονίζει, επίσης, την ανάγκη να συγκροτηθούν άμεσα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να γίνουν οι επιλογές προϊσταμένων σε όλες τις θέσεις ευθύνης των νοσοκομείων.

Δερδεμέζης: «Αποκατάσταση της νομιμότητας»

Για «αποκατάσταση της νομιμότητας» έκανε λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, απαντώντας στις καταγγελίες.
«Αποκατεστάθη η νομιμότητα. Υπήρχαν συνάδελφοι που για πολλά χρόνια κατείχαν πλέον της μίας θέσης και σε επίπεδο προϊσταμένων τμημάτων και σε επίπεδο υποδιευθυντών και διευθυντών. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί από τη νομολογία και με δικαστικές αποφάσεις. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπου συνάδελφοι έχουν πέραν της μίας θέσεις και για να το πω απλά, δεν είναι δυνατόν να μπορείς να δώσεις το 100% των δυνάμεών σου όταν προΐστασαι σε περισσότερα του ενός τμημάτων. Όλες οι αποφάσεις είναι σύμφωνες με την νομοθεσία. Εγώ έχω καθαρή τη συνείδησή μου και ό,τι έγινε, έγινε για να μπορέσει το νοσοκομείο να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής

Από τον Απρίλιο απογευματινά χειρουργεία και στο «Χατζηκώστα»

Γεωργία Χαλάτση

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών