ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλα έτοιμα για την επανέναρξη

Τη διαβεβαίωση ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν την επόμενη Δευτέρα τους μαθητές της Γ’ λυκείου και να εφαρμόσουν όσα προβλέπουν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, έδωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης.

Όπως είναι γνωστό, τα θρανία θα πρέπει να είναι σε τέτοια διάταξη ώστε οι μαθητές να έχουν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για κάθε τμήμα, ώστε να μη δημιουργούνται «πηγαδάκια» και συγχρωτισμός.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η απολύμανση στις σχολικές μονάδες, οι οποίες έχουν εφοδιαστεί και με αντισηπτικά και υλικά καθαρισμού από την πολιτεία και από τον δήμο, μέσω των σχολικών επιτροπών.Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καμπουράκης έχει ενισχυθεί ο αριθμός των καθαριστριών ώστε να γίνεται καθαρισμός και κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

«Έχουμε προβλέψει τα πάντα. Μέχρι και κάποια αίθουσα που αν τυχόν εμφανιστεί παιδί με κάποιο σύμπτωμα ή αδιαθεσία, να γίνει απομόνωσή του και να ενημερώσουμε γονείς και τον ΕΟΔΥ», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης, καλώντας γονείς και μαθητές να μη φοβούνται.

«Να μην έχουν ανησυχία και πανικό. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και καταλαβαίνω ότι τα παιδιά και οι μεγάλοι αναγκαστήκαμε να κλειστούμε επί δύο μήνες στα σπίτια μας. Πρέπει όμως σιγά σιγά ως κοινωνία και ως εκπαίδευση να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα. Δεν είναι μόνο μαθησιακοί οι λόγοι επιστροφής, είναι και κοινωνικοί. Όμως, δεδομένων των νέων συνθηκών και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα», σημείωσε.

Ο κ. Καμπουράκης, ενόψει και της λειτουργίας των υπολοίπων τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου, σημείωσε ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει, θα αξιοποιηθεί για να εντοπιστούν και επιλυθούν τυχόν προβλήματα.

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων αποτέλεσε το αντικείμενο της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου και των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και των διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και στέλεχος του ΕΟΔΥ προκειμένου να παράσχει οδηγίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η μεταφορά των μαθητών

Διαβεβαίωση και για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά τη μεταφορά με τα αστικά λεωφορεία των μαθητών, ειδικά της τρίτης λυκείου που ξεκινούν τα μαθήματα τη Δευτέρα, έδωσε και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στ. Μουστακλής, απαντώντας σε ερωτήματα και ανησυχίες των γονέων τις τελευταίες ημέρες.

Όπως σημείωσε, ειδικά ο αριθμός των μαθητών της τρίτης λυκείου είναι μικρός, αλλά και τα σχολεία διασπαρμένα γεωγραφικά. «Επομένως η πληρότητα τους υπερκαλύπτει. Να μην ανησυχούν οι γονείς. Όπως και όταν ξεκινήσουν οι υπόλοιπες τάξεις, πάλι θα είμαστε κάτω από τα όρια που ορίζει σήμερα η νομοθεσία. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε κάποιο δρομολόγιο υπερπλήρες, θα το διαιρέσουμε και θα προσθέσουμε δρομολόγιο. Θα τα δούμε όλα και θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Μουστακλής, τονίζοντας πως η διαβεβαίωσή του πηγάζει από τα αριθμητικά στοιχεία που το Αστικό ΚΤΕΛ έχει για την μεταφορά των μαθητών, αλλά και την πολύχρονη εμπειρία.

Βέβαια, οι μαθητές, όπως και όλο το επιβατικό κοινό, και οι οδηγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως εξάλλου προβλέπει η τελευταία νομοθετική πράξη, που ορίζει μάλιστα και πρόστιμα.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι