ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κακόγουστη παράσταση» οι αντιδράσεις για τους Φορείς Διαχείρισης

Σε μια ελαφρώς διαφοροποιημένη πρόταση σε σχέση με αυτή που είχαν καταθέσει τον Ιανουάριο του 2019 στη δημόσια διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, προχωρούν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ανοίξει ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αιχμή την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» υπενθυμίζουν τη θέση τους ότι οι Φορείς Διαχείρισης πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα στις αρμοδιότητες της περιφέρειας, ωστόσο, αυτή τη φορά κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός οργανισμού στον όποιον θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην περιφερειακή αρχή.
Στην ανακοίνωση της παράταξης Ριζόπουλου, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της τοπικής πολιτικής διαπλοκής, με τις ευθύνες να μοιράζονται μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Όπως εξηγείται, την άνοιξη του 2019, όταν εμφανίστηκε ο πρώην υφυπουργός Σωκράτης Φάμελος για να υπερασπιστεί το προεδρικό διάταγμα που ετοίμαζε η τότε κυβέρνηση, κανείς δεν όρθωσε το ανάστημά του. «Και δε μίλησε κανείς, γιατί τα προεκλογικά συμφέροντα και η τοπική πολιτική διαπλοκή, που κατέβαινε οργανωμένη και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές, ήταν πιο ισχυρά από την προστασία της Παμβώτιδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, εμπλέκοντας όχι μόνο την περιφερειακή αρχή και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»: Όταν ξαφνικά το φθινόπωρο ο περιφερειάρχης συνειδητοποίησε το “έγκλημα” που είχε διαπραχθεί προεκλογικά, στη διαδικασία προστασίας συμφερόντων άρχισε να παρουσιάζει ως άγχος του το πως ο φορέας θα παραμείνει στην περιφέρεια. Τότε όμως ήταν ήδη πολύ αργά, διότι έγινε αντιληπτό ότι οι φορείς όχι απλά θα χανόντουσαν από τη σφαίρα εξουσίας της περιφέρειας τελείως, αλλά βαίνανε προς πλήρη κατάργηση. Είναι συνεχείς οι πολιτικές ήττες στην περιφέρεια Ηπείρου, γιατί αφετηρία πάντοτε ήταν η κουτοπονηριά.
Σήμερα, στο παρά πέντε και ενώ το νομοσχέδιο ουσιαστικά ψηφίζεται, στήνεται μια κακόγουστη παράσταση κατόπιν εορτής, για να μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία ότι εμείς αντιδράσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.
Είναι προφανές κατά την άποψη των Οριζόντων Ηπείρου μια κίνηση για τηρηθούν τα προσχήματα και όχι για να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση για τη σωτηρία και διαχείριση ενός τμήματος της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η Παμβώτιδα, άρρηκτα δεμένου τόσο με τον περιβάλλον, όσο και με την οικονομία της περιοχής. Οι “αντιδράσεις” που προωθούνται δεν πρόκειται να διασώσουν τους υπεύθυνους καθώς είναι σαφές ότι είχαν όλο το χρονικό διάστημα, περισσότερους από 18 μήνες, εξαιρείται ο νέος δήμαρχος, για να οργανωθούν, να καταθέσουν απόψεις, να διεκδικήσουν και να πετύχουν. Ο κορυφαίος υπεύθυνος είναι ο Φίλιππος Φίλιος. Η υστεροφημία του κλείνει με τα πιο μελανά σημάδια. Ας διδαχθούν κάποιοι που είναι στην τελική τους ευθεία πως θέλουν να τους θυμάται “ο κόσμος”».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών