ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

3,5 εκ. ευρώ για έργα περιβάλλοντος διεκδικεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στην υποβολή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 έντεκα αιτήσεων– προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξειδίκευσαν έργα τα οποία αφορούν στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση και δασικές εκτάσεις που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές, ύψους 3.508.401,09 εκατ. ευρώ, για τα οποία αιτήθηκαν τη χρηματοδότησή τους στα υπομέτρα 8.3 και 8.4. Μεταξύ άλλων, στη συνολική πρόταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης βατότητας και κατασκευής τεχνικών έργων σε οδικά δίκτυα δημοσίων δασών, καθώς και εργασίες καταπολέμησης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου σε δάση και δασικές εκτάσεις υπό προσβολή.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, ο βαθμός ετοιμότητας των Δασικών Υπηρεσιών, η γνώση του αντικειμένου και η στενή συνεργασία με τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλειο Μιχελάκη αποτέλεσαν τα εχέγγυα για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής στρατηγικού χαρακτήρα, με καίριες παρεμβάσεις, κάτω από το πρίσμα της προστασίας και διαφύλαξης των δασών, του εθνικού αυτού πλούτου.
«Η ανάπτυξη των δασικών περιοχών και η βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, στηρίζονται από πρωτοβουλίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τονίζοντας το ρόλο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών και το προσωπικό όλων των βαθμίδων των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες, σε δύσκολους καιρούς, ανταποκρίθηκαν άμεσα και διαμόρφωσαν την πρόταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανά Δασική Υπηρεσία, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων κατατέθηκαν τρεις προτάσεις, που αφορούν τη μελέτη εργασιών καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου σε περιοχές του δήμου Ζαγορίου (73.000 ευρώ), τη συντήρηση-βελτίωση δασικού οδικού δικτύου δημοσίων δασών Λάιστας Σκαμνελίου- Ηλιοχωρίου (950.000 ευρώ) και τη συντήρηση-βελτίωση δασικού οδικού δικτύου δημοσίων δασών Παλαιοπύργου- δήμου Πωγωνίου (500.000 ευρώ). Δύο προτάσεις κατατέθηκαν από το Δασαρχείο Μετσόβου, που αφορούν την επικαιροποίηση μελέτης για την κατασκευή τεχνικών έργων στον δασικό δρόμο Ράχη Φαρμάκη- Μαύρη Πέτρα- Ρέμα Κοντογιάννη του δημοσίου δάσους Βοβούσας (225.000 ευρώ) και την επικαιροποίηση μελέτης για την κατασκευή τεχνικών έργων σε δασικές οδούς του συμπλέγματος δημοσίου δάσους Φλαμπουραρίου (305.000 ευρώ).

Προτάσεις και από δήμους

Επίσης, τέσσερις προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 1.131.287,54 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί στο υπομέτρο 8.3 από δήμους της περιφέρειας Ηπείρου και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ως ενδιάμεσος φορέας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Από την Ήπειρο, ο δήμος Πάργας κατέθεσε πρόταση για καθαρισμό και δασοκομικούς χειρισμούς στη δημοτικό δάσος Λούτσας (185.787,54 ευρώ) και ο δήμος Ζηρού για την προστασία και ανάδειξη του δημοσίου δάσους κοινότητας Θεσπρωτικού (498.500 ευρώ) και για την αντιπυρική προστασία, διάνοιξη και βελτίωση βατότητας βασικού οδικού δικτύου στο δημόσιο και δημοτικό δάσος Φιλιππιάδας (270.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

«Αγώνας ταχύτητας» για την δημοπράτηση