ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση ανίχνευσης του κορωνοϊού στα αστικά λύματα

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, με στόχο και οι μηχανικοί να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στη διαχείριση της πανδημίας, κατέθεσε η «Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών», καλώντας τη διοικούσα επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου να αναλάβει πρωτοβουλία για τον συντονισμό μιας επιδημιολογικής μελέτης, βασισμένη σε δείγματα από τα λύματα που καταλήγουν στους βιολογικούς καθαρισμούς.

Η εξέταση των λυμάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία και στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα που αφορούν για παράδειγμα τη χρήση φαρμάκων από τον πληθυσμό, ενώ, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, αντίστοιχες μελέτες έγιναν πρόσφατα σε χώρες του εξωτερικού.
Η παράταξη του πρώην προέδρου και μέλους της Δ.Ε. Γιώργου Παππά σημειώνει στην πρότασή της πως η ζωνοποίηση των περιοχών μεταφοράς λυμάτων και η αντίστοιχη συλλογή δειγμάτων από επιλεγμένα υπάρχοντα σημεία σύνδεσης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον χωρικό εντοπισμό των πιθανά προσβληθέντων συμπολιτών μας (νοσούντων, με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικών).
«Επειδή στη χώρα μας, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, πολιτικούς, οικονομικούς, κλπ., δεν ακολουθείται η οδηγία του ΠΟΥ για αυξημένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, σκεφτήκαμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε και εμείς οι μηχανικοί να συμβάλλουμε στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Όπως εξήγησε, η συστηματική μελέτη των λυμάτων, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, μπορεί να προσδιορίσει την τάξη μεγέθους του προσβληθέντος πληθυσμού, με κόστος κατά πολύ μικρότερο του κόστους πραγματοποίησης του τεστ ταυτοποίησης, δρα μαζικά και υποβοηθητικά και αποτελεί ασφαλή δείκτη για την έκταση διασποράς του ιού, επομένως και για το είδος των περιοριστικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε κάθε περιοχή, ήπια, λιγότερο ήπια ή πολύ αυστηρά, όπως το lockdown, καθώς και για την αποκλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, προσφέρει επιδημιολογική πληροφορία, η οποία σήμερα περιορίζεται μόνο στους νοσούντες με συμπτώματα και στα αποτελέσματα τα διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών τους.
Η παράταξη προτείνει το ΤΕΕ/ΤΗ να παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδιαίτερα το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, τις ΔΕΥΑ της περιοχής, την περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και τις αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Οι επιδημιολογικές πληροφορίες και η επεξεργασία τους από τους αρμόδιους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνητικές αρχές και τις μονάδες υγείας, συνδράμοντας έτσι στο να περιοριστεί η κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση από την πανδημία», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά της διοικούσας επιτροπής για την αποδοχή ή μη της πρότασης, που βρίσκεται υπό εξέταση από την πλευρά του προεδρείου, με τον κ. Παππά να εκφράζει την αισιοδοξία του.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»