ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η βιασύνη δημιουργεί βάσιμες υποψίες

Γενικευμένες αντιδράσεις συναντά η κατάθεση προς ψήφιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή ουσιαστικά κλειστή. Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζουν περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις της χώρας, ενώ εναντίωση υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε απόσυρση ή ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου καλεί την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σημειώνοντας πως «όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας και αποδιάρθρωση του ισχύοντος συστήματος διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών που, παρά τα πολλά προβλήματα και προσκόμματα που τέθηκαν διαχρονικά εκ μέρους της ίδιας της ελληνικής πολιτείας, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο και λειτουργικό σχήμα, με μεγάλη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, για αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας».
Να μην προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητά η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, λέγοντας πως πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που υπονομεύει την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, ναρκοθετώντας και ματαιώνοντας δρομολογημένες μελέτες και έργα. Παράλληλα, προσθέτει ότι η κυβέρνηση, με αλαζονεία και άγνοια, απαξιώνει την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζόμενων στις δομές προστασίας του περιβάλλοντος.
Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η κ. Τζούφη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο και τον πρόεδρο των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μιχάλη Βάκα, με τους οποίους συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αγνοεί πλήρως τις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, επισημάνθηκε ότι τίθεται σε αμφιβολία το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στους Φορείς Διαχείρισης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη που η χώρα απειλείται από την οικονομική ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.
Την έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου για τη συζήτηση του περιεχομένου του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και την έκδοση ψηφίσματος με παρατηρήσεις επ’ αυτού, εισηγείται, τέλος, η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Προτείνει, μάλιστα, την πρόσκληση εκπροσώπων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος κ.ά.).

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών