ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οικονομικά και όχι πολιτικά τα κίνητρα

Σε οικονομικά συμφέροντα και όχι σε πολιτικούς λόγους αποδίδει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης τη μεροληπτική αντιμετώπιση σε βάρος του ΠΓΝΙ από το υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και στην εκπομπή του Γιώργου Γκόντζου «ό,τι πεις εσύ» (ακούστε εδώ), είπε πως η μη κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει να κάνει με την 4η πτέρυγα και την προσπάθεια να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι σήμερα.
«Θεωρώ ότι εντάσσεται στις προσεγγίσεις που υπάρχουν για το καθεστώς της 4ης πτέρυγας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ως μια ανεξάρτητη κλινική και ως ανεξάρτητο Νοσοκομείο .Αυτό είναι το πρόβλημα. Και το ότι βλέπουμε ότι η 4η πτέρυγα έχει μπει κατά 95% σε λειτουργία, δυσκολεύει τους σχεδιασμούς. Αν έχει προσωπικό, σημαίνει ότι διατηρείται αυτή η λειτουργία τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίκαρης επέμεινε στα περί επιλεκτικής αντιμετώπισης, δίνοντας απάντηση και στη βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, η οποία τον κατηγόρησε για στείρα αντιπολίτευση. ‘Το ότι υπήρξε επιλεκτική αντιμετώπιση, υπήρξε. Και τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Προκαλώ λοιπόν την κ. Κεφάλα, οποιονδήποτε καταθέτει διαφορετική άποψη να ερμηνεύσει τα στοιχεία διαφορετικά. Ως Νοσοκομείο χρειάστηκε να αναδιατάξουμε συνολικά το προσωπικό του για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του Covid 19.Υπάρχουν κλινικές αυτή την στιγμή που έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την δραστηριότητά τους προκειμένου να εξοικονομήσουν νοσηλευτικό προσωπικό. Ζητάμε από τις αρχές Μαρτίου 57 εργαζόμενους στη νοσηλευτική υπηρεσία. Μας στείλανε 18 άτομα και την ίδια στιγμή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν πάει 67 άτομα. Συγκρίνετε τα δύο νοσοκομεία, ποιο είναι νοσοκομείο αναφοράς για να δούμε αν είναι επιλεκτική η αντιμετώπιση», δήλωσε.

Στη Βουλή η κατανομή των προσλήψεων

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σε σχέση με την κατανομή προσλήψεων επικουρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας της 6ης ΥΠΕ, κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και οι βουλευτές Ηπείρου και Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης, Κώστας Μπάρκας και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, γίνεται λόγος για ετεροβαρή κατανομή στις δομές υγείας της Ηπείρου (Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα), όπως επίσης και της Κέρκυρας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που υπολείπεται τόσο σε προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, όσο και σε προσωπικό γενικών καθηκόντων και καθαριότητας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μονάδα αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ανισότιμη κατανομή του προσωπικού και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας των Ιωαννίνων, του ΠΓΝΙ και συνολικά της Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας