ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Πρόταση για λειτουργική σύζευξη ερευνητικών υποδομών

Πρόταση συγκρότησης ενός κεντρικού μηχανισμού βιοϊατρικής έρευνας και εφαρμογών, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού ΝΙΗ, του αγγλικού MRC και του γαλλικού INSERM, καταθέτει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαρακτηρίζοντάς τον εφικτό καθώς τα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν αξιόλογη τεχνογνωσία.

Η πρόταση αυτή κατατίθεται με αφορμή τη συγκρότηση πρόσφατα ενός adhoc δικτύου εργαστηρίων, που θα αναλάβουν να διερευνήσουν τη γενετική του κορωνοϊού και τα μοριακά εργαλεία, τα οποία χρειάζονται για την ανίχνευσή του. Στο δίκτυο αυτό πρωτοστατούν το ΕΚΠΑ και τα ερευνητικά κέντρα ΙΒΕΑΑ και ΕΚΕΤΑ, αλλά συμμετέχουν σε διαφορετικό βαθμό και άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρει πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιόλογη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ερευνητική και η ιατρική κοινότητα του πανεπιστημίου έχουν διατυπώσει προτάσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που δεν περιορίζονται στο εργαστηριακό-διαγνωστικό σκέλος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί ένας ολιστικότερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, που περιλαμβάνει τόσο το ζήτημα της φαρμακολογικής θεραπείας, των κλινικών δοκιμών, αλλά και των επιδράσεων που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην ψυχική υγεία.
«Η βιοϊατρική έρευνα στη χώρα μας, όπως και η έρευνα στο περιβάλλον, παραμένει κατακερματισμένη και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συνεργειών ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ίσως, λοιπόν, με την ευκαιρία της πανδημίας, η πολιτεία θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες λειτουργικής σύζευξης ερευνητικών υποδομών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της επικράτειας και να “ανοίξει” τις θύρες της μεταφραστικής ιατρικής έρευνας και της περιβαλλοντολογικής σε όλη την κοινότητα», αναφέρεται σε ψήφισμα που προέκυψε μετά από τηλεδιάσκεψη.

Έμμεση διαθεσιμότητα στην επιμόρφωση

Ενδιαφέρον έχει και η θέση της Συγκλήτου για την «επιμόρφωση» των νέων επιστημόνων με vouchers. Αφού σημειώνονται οι αντιδράσεις για το χαμηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό με τo οποίo επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί το σχέδιο, και εκφράζεται η ικανοποίηση για την απόσυρση του μέτρου από την κυβέρνηση, δηλώνεται μια έμμεση διαθεσιμότητα για την ανάληψη προγραμμάτων επιμόρφωσης. «Και μόνο η απόπειρα εφαρμογής αυτού του προγράμματος έδειξε έλλειψη επαφής με τους νέους επιστήμονες και έλλειψη πληροφόρησης για το ποιοτικό έργο στην επιμόρφωση και Δια Βίου Μάθηση, που επιτελείται στα ΑΕΙ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή