ΕπικαιρότηταΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Αντάπτορες και λαβές από 3D εκτυπωτή στην υπηρεσία της ΜΕΘ

Αντάπτορες για προσαρμογή αντιικών φίλτρων σε fullface μάσκες, για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Εντατικής θεραπείας από τον COVID-19, σχεδίασε και εκτύπωσε σε 3D εκτυπωτές FDM, η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ιωαννίνων.

Στο αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συνεργασία με τα στελέχη της ΜΕΘ, έγιναν δοκιμές δημιουργίας αρνητικής πίεσης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, ενώ σχεδιάζονται επίσης λαβές για τα πόμολα των θαλάμων για επιπρόσθετη προστασία έναντι της διασποράς του ιού.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως αναγνώριση της ανάγκη υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην μάχη κατά του κορωνοϊού, με το Τμήμα να συμμετέχει στον αγώνα προσφέροντας τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή σε θέματα τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης.

Όπως εξηγούν σε ανακοίνωση τα στελέχη του τμήματος, η αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό ενέχει κινδύνους για τους επαγγελματίες υγείας και η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια των ίδιων και του κοντινού τους περιβάλλοντος, όσο και για την αποφυγή διασποράς του ιού στον χώρο εργασίας.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής Θεραπείας χρειάζεται συχνά να υποβληθούν σε ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις πολύ υψηλού κινδύνου, όπως η διενέργεια τραχειοστομίας, οι συχνές αναρροφήσεις, η ενδοτραχειακή διασωλήνωση και η συχνή περιποίηση του αεραγωγού. Στα πλαίσια αυτά είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέσων ατομικής προστασίας που θα προφυλάσσουν το προσωπικό στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Με στόχο τη βελτιστοποίηση αλλά και την επάρκεια των μέτρων πολύ υψηλής ατομικής προστασίας του προσωπικού των ΜΕΘ, η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος, με επικεφαλής τον καθηγητή Ι. Φούντο και συνεργάτες τους Β. Σταμάτη, Μ. Ντούσια, Σ. Μελισσόβα, και Ε. Κουράκο-Μαυρομιχάλη συνεργάστηκαν με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ειδικότερα τον Διευθυντή της ΜΕΘ και Καθηγητή Β. Κουλούρα και τον επιμελητή κ. Α. Παπαθανασίου.

Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής πρόσφατα προέβη στην αγορά 3D εκτυπωτή και αναλωσίμων για να στηρίξει την προσπάθεια, ενώ σημειώνεται πως η ομάδα έρευνας Γραφικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μακροχρόνια εμπειρία στη σχεδίαση με υπολογιστή και συμμετέχει στο έργο «Q3D: Διασφάλιση Ποιότητας στην 3Δ Εκτύπωση» σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και την εταιρεία 3DLife, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών