Φωτογραφία του καθηγητή και πρώην πρύτανη Γεώργιου Καψάλη εν ώρα μαθήματος, που "αλιεύσαμε" από το διαδίκτυο.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κέρδισε το στοίχημα το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σε ποσοστό 100%, με υποδειγματική συνέπεια των διδασκόντων και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών, διεξάγονται μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά θεωρητικά (μη εργαστηριακά) μαθήματα του εαρινού εξαμήνου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα του εξαμήνου θα ολοκληρωθούν, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στα εργαστήρια και στις κλινικές του πανεπιστημίου.

Έχοντας προμηθευτεί πρόσφατα μια ενιαία και σύγχρονη ψηφιακή υποδομή εργασίας, το πανεπιστήμιο βρέθηκε τεχνολογικά έτοιμο να υποστηρίξει εξ αποστάσεως όλα τα θεωρητικά μαθήματα των ακαδημαϊκών τμημάτων του, η δε τεχνογνωσία που διαθέτει εξασφάλισε την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά, η συμμετοχή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην εξ αποστάσεως διαδικασία έχει ως εξής:
Α. Προπτυχιακά Μαθήματα: 935
Θεωρητικά: 901, εκ των οποίων 126 (13,98%) έχουν εργαστηριακό μέρος.
Εργαστηριακά: 34 (αποτελούν το 3,64% του συνόλου των μαθημάτων του εξαμήνου).
Β. Μεταπτυχιακά Μαθήματα: 201
Θεωρητικά: 190, εκ των οποίων 12 (6,32%) έχουν εργαστηριακό μέρος.
Εργαστηριακά: 11 (αποτελούν το 5,47% του συνόλου των μαθημάτων του εξαμήνου).
Το πρυτανικό συμβούλιο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του «σε όλους τους διδάσκοντες του πανεπιστημίου, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη νέα μορφή διδασκαλίας με ωριμότητα, συνέπεια και ευσυνειδησία, στο διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου που με την υψηλή του κατάρτιση υποστήριξε και συνέβαλε στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, και σε όλους στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου που δήλωσαν “παρών” και συνεχίζουν τις σπουδές τους».

Μετ’ εμποδίων η έρευνα

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Σχολή Θετικών Επιστημών για την αξιολόγηση της πορείας της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, στην οποία συμμετείχαν ο κοσμήτορας και οι πρόεδροι των τμημάτων Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. «Παρότι τα μαθήματα αυτά υστερούν πολλαπλώς των δια ζώσης μαθημάτων, είναι κατανοητό ότι η πραγματοποίησή τους δεν αφορά μόνο στην εκπαίδευση. Οπότε, η διοίκηση της Σχολής, με χαρά διαπίστωσε ότι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φοιτητών εγγράφονται στις παρακολουθήσεις των μαθημάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται επίσης ότι τα μέλη Δ.Ε.Π. της Σχολής ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να ετοιμάσουν το κατάλληλο υλικό, εργαζόμενα με εντατικό ρυθμό.
Σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα, υπάρχουν σχεδιασμοί η υλοποίηση των οποίων εξαρτάται άμεσα από την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και συνάθροισης. «Εκφράζεται η πεποίθηση ότι εκ μέρους των μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. θα καταβληθεί κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε αυτά να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά με την άρση των περιοριστικών μέτρων», σημειώνεται σε ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι και η ερευνητική δραστηριότητα, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας των μελών Δ.Ε.Π. είναι πιθανό να επηρεασθεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο από την επικοινωνία με τα μέλη της Σχολής, προκύπτει ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες, γεγονός που αποτυπώνεται και σε υποβολή ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών