ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προτεραιότητα με καθυστέρηση τριών ετών η αποκατάσταση της Ι.Μ. Βελλάς

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της πληγείσας από τον σεισμό του Οκτωβρίου 2016 Ιεράς Μονής Βελλάς για το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από απάντηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη στον βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλογιάννη.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή ο Στ. Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με την πρόεδρο του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, καθηγήτρια κ. Ράπτη, και στην απάντησή της η κ. Μενδώνη αναφέρει ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση άμεσων σωστικών επεμβάσεων στις τοιχογραφίες του ναού, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ηπείρου θα εξεταστεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Αμέσως μετά την έγκριση της μελέτης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μονής και ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με την περιφέρεια Ηπείρου.
Από την απάντηση προκύπτει, επίσης, ότι αν και η τεχνική έκθεση για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του καθολικού της Ιεράς Μονής Βελλάς εστάλη τον Απρίλιο του 2017 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, προκειμένου να φροντίσει για την υλοποίηση του σχετικού έργου, εντούτοις τα επόμενα δύο έτη το έργο δεν τέθηκε σε προτεραιότητα από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την κατανομή των πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν οι προβλεπόμενες εργασίες της μελέτης και να μη ληφθούν τα αναγκαία σωστικά μέτρα.
«Είναι πολύ θετικό γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Βελλάς. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω της αδιαφορίας της προηγούμενης κυβέρνησης για το μνημείο, επί δύο και πλέον χρόνια. Η έκτακτη κατάσταση λόγω του κορωνοϊού δεν επέτρεψε να συνεδριάσει το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου, ώστε να εγκριθεί η μελέτη που ολοκληρώθηκε προ διμήνου. Μόλις αυτό γίνει πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αποκατάστασης του μνημείου», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης, σημειώνοντας πως θα παρακολουθεί το θέμα μέχρι την υλοποίηση των εργασιών που θα διασφαλίσουν το μνημείο.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση