ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εφικτή η στήριξη και χωρίς ειδικό ταμείο

Το θέμα του κορωνοϊού και οι τρόποι παρέμβασης από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου μονοπώλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενημερώθηκαν και οι δημοσιογράφοι ότι είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν, όντας όμως υποχρεωμένοι να βρεθούν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, όπου υπήρχε οθόνη, ενώ την ίδια στιγμή περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι ήταν είτε στα γραφεία είτε στα σπίτια τους.
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε το ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό, πρόταση που διατύπωσε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος και ασπάστηκαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία ενός «κουμπαρά», στον οποίο θα συγκεντρωθούν χρήματα από άλλους κωδικούς, αλλά και από δωρεές ενδεχομένως, που στη συνέχεια η περιφέρεια θα μπορεί να διοχετεύει χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες για την κάλυψη των όποιων αναγκών.
Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την περιφερειακή αρχή, με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει ότι δε χρειάζεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, καθώς η περιφέρεια διαθέτει άμεσα ότι ζητούν στα νοσοκομεία, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν απευθείας τις δωρεές τους, είτε στα νοσοκομεία, είτε στην κεντρική κυβέρνηση.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποίησε η περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έμεινε κανένα αίτημα νοσοκομείου που να μην έχει ικανοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η περιφέρεια έχει διαθέσει το ποσό των 700.000 ευρώ.
Ειδική αναφορά έκανε στον εξοπλισμό που χρηματοδοτήθηκε για την ανάλυση των ύποπτων δειγμάτων για κορωνοϊό, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να δίνονται αυθημερόν απαντήσεις από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενημέρωσε, ακόμη, πως η περιφέρεια Ηπείρου προμηθεύεται συνεχώς προστατευτικά υλικά, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ η προμήθεια επιπλέον ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι με το ποσό των 4.000 ευρώ επιχορηγείται το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών- προσωπίδων.
Επίσης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία της περιφέρειας σε δημόσια κτίρια, στην τοποθέτηση λυόμενων και σκηνών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στα αυξημένα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα αποτελέσματα της αιμοδοσίας με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, λέγοντας πως συγκεντρώθηκαν 300 περίπου φιάλες, με τις οποίες καλύφθηκαν οι τρέχουσες ανάγκες σε αίμα και σε επόμενο στάδιο οι αιμοδοσίες θα επαναληφθούν.
Ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, τα μέτρα που λαμβάνονται, τις διαδικασίες ιχνηλάτησης κ.λπ., ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και εντολές του ΕΟΔΥ και των νοσοκομείων, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως δεν έχουν γίνει καταγγελίες για παραβάσεις των προληπτικών μέτρων από σούπερ μάρκετ, η ημερήσια ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο γίνεται με λιτό τρόπο και μετά από ειδική άδεια από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό σημείωσε ότι η περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει από καιρό πρωτοβουλίες στήριξής τους. Ειδικά για τα αρνιά, μετέφερε στο Σώμα την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προστατευθούν τα ελληνικά αρνιά.
«Η μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Πρώτα αγωνιζόμαστε για το σήμερα και μετά θα κάνουμε σκέψεις για το αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και γενικά στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υπόπτων κρουσμάτων της πανδημίας.

Επέμεινε ο Σπ. Ριζόπουλος

Στην πρόταση που κατέθεσε εδώ και μερικές εβδομάδες για τη σύσταση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό, επέμεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Όπως σημείωσε, η δυνατότητα παρέμβασης της περιφέρειας στις δομές υγείας της περιοχής και στην αντιμετώπιση των κινδύνων του κορωνοϊού θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, με την αξιοποίηση του εν λόγω ταμείου, ενώ αντίθετα σήμερα, «η περιφέρεια παραμένει απλός θεατής».
Η συζήτηση έγινε και με αφορμή τα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη θέματα «Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020» και «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 της Περιφέρειας Ηπείρου», τα οποία καταψήφισαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου». Ο κ. Ριζόπουλος, απευθυνόμενος τόσο προς την περιφερειακή αρχή όσο και προς τις οικονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου, ανέφερε πως καταρτίζοντας σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 ή αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του 2020, φαίνεται σαν να μην αντιλαμβάνονται οι δύο μηχανισμοί διοίκησης της περιφέρειας Ηπείρου, πολιτικός και υπηρεσιακός, πως το περιβάλλον στη χώρα και στην περιοχή μας, μετά την επέλαση του κορωνοϊού, θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα.

Περί αποδοχών

Από την πλευρά του κ. Ριζόπουλου τέθηκε και το θέμα απόδοσης στον εθνικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό του 50% των μηνιαίων αποδοχών των αιρετών της περιφέρειας για τους επόμενους δύο μήνες, στο πλαίσιο της προτροπής του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σε δελτίο τύπου, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου «αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του πρωθυπουργού», κάτι που προκάλεσε απάντηση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, που κάνει λόγο για παραποίηση της απάντησης, ενώ σημειώνει πως η ερώτηση του κ. Ριζόπουλου αφορούσε αποκλειστικά τον περιφερειάρχη και όχι τους αντιπεριφερειάρχες, από τους οποίους κατά συνέπεια δεν έλαβε καμία απάντηση.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε απάντηση της περιφερειακής αρχής, ο περιφερειάρχης «επικρότησε την πρόταση του πρωθυπουργού, εξήγησε όμως πως την τρέχουσα περίοδο, η μηνιαία αποζημίωση του των 2.200 ευρώ είναι ήδη δεσμευμένη σε ανειλημμένες υποχρεώσεις και επιπλέον είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτή καθημερινά την πόρτα του σε ευπαθή άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος