ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν εξηγήσεις για τη δωρεά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ενημέρωση για τη δωρεά 50.000 αμερικανικών δολαρίων του ιδρύματος Open Society Foundations στον ΟΚΠΑΠΑ για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού, θέτει με επιστολή της στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.

Αν και τονίζεται ότι η παράταξη είναι υπέρ των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως για σκοπούς όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, η ένσταση έχει να κάνει με το πρόσωπο που είναι πίσω από το συγκεκριμένο ίδρυμα, δηλαδή τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, όπως αναφέρει η κ. Καλογιάννη, κατά καιρούς απασχολεί τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, με τρόπο αμφιλεγόμενο, για θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά. Η κ. Καλογιάννη διερωτάται αν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΠΑΠΑ, στο οποίο η παράταξή της δεν εκπροσωπείται, γνώριζαν ποιο είναι το ίδρυμα Open Society Foundations, ενώ ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του δημάρχου προς το ίδρυμα, καθώς από δικό του αίτημα προκλήθηκε η δωρεά, καθώς και να κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο τυχόν αιτήματα σε άλλα ιδρύματα για τον ίδιο σκοπό και οι απαντήσεις που υπήρξαν.
Επίσης, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως με ποια κριτήρια ο δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο ίδρυμα, με δεδομένο ότι οι δωρεές του για την υγεία στην Ελλάδα αφορούν μόλις το 2% της συνολικής χρηματοδότησής του, ενώ αντίθετα για το μεταναστευτικό και την «καταπολέμηση των διακρίσεων» διαθέτει σχεδόν το 90%, δηλαδή είναι τελείως διαφορετικοί οι σκοποί του, αν η διαχείριση του χορηγούμενου κονδυλίου πρόκειται να γίνει αυτόνομα και διακριτά σε ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού, αν ο ΟΚΠΑΠΑ είναι υποχρεωμένος να συντάξει απολογιστική έκθεση για τη διαχείριση του κονδυλίου και αν ναι, σε ποιόν και πότε θα την υποβάλει.
Τέλος, δηλώνεται η έκπληξη για το ότι ούτε ο δήμαρχος ούτε ο ΟΚΠΑΠΑ θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν τους πολίτες μας τόσο για το αίτημά τους προς το ίδρυμα όσο και για τη δωρεά του, εκφράζοντας την ελπίδα ο δήμος μας να μην έχει αναλάβει κάποια δέσμευση.
Για πολλά ερωτήματα, με πιο σημαντικό γιατί ο δήμαρχος επέλεξε να απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε αυτό το Ίδρυμα και όχι σε κάποιο άλλο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», αν και τα μέλη της παράταξης στο Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ ψήφισαν υπέρ της αποδοχής της δωρεάς, μη γνωρίζοντας όμως ότι το ίδρυμα ανήκει στον Τζορτζ Σόρος. Μετά, όμως, από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» (βλέπε εδώ) και «Ιωάννινα_2023», καλεί με τη σειρά της τη δημοτική αρχή να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Θέση για το θέμα πήρε –μετά την απάντηση της δημοτικής αρχής- και η παράταξη «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία επίσης τοποθετήθηκε θετικά στην αποδοχή της δωρεάς, επιφυλασσόμενη όμως αναφορικά με τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε και αφορούσαν συνοπτικά σε στοχευμένες-μετρήσιμες παροχές για την ανακούφιση και αναγκών οι οποίες μπορεί να ανακύψουν περαιτέρω, αποφυγή δράσεων οι οποίες αναφέρονται στην εισήγηση και ήδη πραγματοποιούνται από υπηρεσίες του δήμου και του ΟΚΠΑΠΑ, αλλά και τη στοχοθεσία- απολογισμό όλων των σχετικών δαπανών να «περάσουν» μέσα από το ΔΣ.
Λαμβάνοντας γνώση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος, αφήνει να εννοηθεί ότι ούτε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δ. Πάνου γνώριζε, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε ενδεχομένως συντάξει μια διαφορετική και πιο ολοκληρωμένη εισήγηση από την επείγουσα που του επέβαλαν οι συνθήκες.
Και η παράταξη Νάτση ζητά εξηγήσεις από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, λέγοντας ότι οι προσωπικές γνωριμίες του δημάρχου είναι θεμιτές, οφείλουν όμως να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών