ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιλέγουν την κατ’ οίκον παράδοση για να αποφύγουν τις ουρές

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών στα σούπερ μάρκετ, την ώρα που από την Κυριακή στα καταστήματα εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με όλους πάντως να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, άρχισαν να παρατηρούνται φαινόμενα έντονου συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα την Κυριακή η κυβέρνηση να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσια υγείας, πελατών και εργαζομένων.
Έτσι, από το πρωί, με την κίνηση ωστόσο στα σούπερ μάρκετ της πόλης να είναι λελογισμένη, οι όποιες μικρές ουρές δημιουργήθηκαν εξαιτίας της εφαρμογής της διάταξης, σύμφωνα με την οποία σε κάθε άτομο αναλογούν δέκα τετραγωνικά.
Ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος, οι υπεύθυνοι επιτρέπουν αντίστοιχο αριθμό ατόμων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός τόσο στους διαδρόμους, όσο και στα ταμεία.
Πάντως και οι ίδιοι οι πολίτες φαίνεται πλέον να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα αυτοπροστασίας κατά τις αγορές τους, ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν εντατικοποιήσει τα μέτρα που λαμβάνουν για την υγιεινή και ασφάλεια των χώρων αλλά και των τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οφείλουν να έχουν συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές, ενώ όλοι οι χώροι τους θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προβλέπονται, επίσης, αυστηρότερα μέρα στους χώρους κοπής προϊόντων (τυριών και αλλαντικών) και αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.
«Ο κόσμος και μόνος του πλέον τηρεί τα μέτρα», σημείωσε ο Στέφανος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καλώντας τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. «Ας προσέρχονται και τις “νεκρές ώρες”, το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα, ώστε και αυτοί να εξυπηρετούνται καλύτερα και να μην υπάρχει συνωστισμός, ώστε τα μέτρα να πιάνουν τόπο», πρόσθεσε.

Επάρκεια αγαθών, πλην… αντισηπτικών

Τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο τα μόνα προϊόντα που παρουσιάζουν έλλειψη, είναι τα αντισηπτικά, για τα οποία, λόγω της αυξημένης ζήτησης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι εταιρίες.
«Έχουμε κάνει παραγγελίες, περιμένουμε να εφοδιαστούμε αλλά και πάλι οι ποσότητες θα είναι μικρές ώστε να γίνει κατανομή παντού. Φροντίζουμε και εμείς να ενημερώνουμε τους πελάτες, να μην παίρνουν περισσότερα από όσα χρειάζονται», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και διάταξη που προβλέπει πλαφόν σε τρία αντισηπτικά ανά καρότσι.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, ενδεχομένως να υπάρξει έλλειψη σε συγκεκριμένες μάρκες, αλλά σε καμία περίπτωση γενικευμένα, ανά αγαθό.

Ψώνια στο σπίτι

Παράλληλα, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και της προσπάθειας των πολιτών να περιορίσουν τις μετακινήσεις, έχουν αυξηθεί οι τηλεφωνικές ή διαδικτυακές παραγγελίες σε όσα τουλάχιστον σούπερ μάρκετ παρέχουν την υπηρεσία.
«Η ζήτηση είναι έντονη και καλά κάνει ο κόσμος. Μόνο να τους ενημερώσουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε τόσο συνεπείς ως προς την ταχύτητα εξυπηρέτησης. Σίγουρα θα εξυπηρετηθούν, αλλά ίσως να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, γιατί και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Σήμερα ανακοινώθηκε πως το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ πρόκειται να διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση