ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έκκληση να μη σταματήσει η προσέλευση των αιμοδοτών

Έκκληση στους αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα και να μη φοβούνται να πάνε στον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τον σκοπό αυτό, απεύθυνε η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και η διεύθυνση του τμήματος αιμοδοσίας.

Ο φόβος για τον κορωναϊό έχει αποθαρρύνει αρκετούς εθελοντές αιμοδότες, πολλοί εκ των οποίων κινητοποιήθηκαν βέβαια μετά την επικοινωνία που είχαν μαζί τους τα στελέχη της αιμοδοσίας.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πρόσκαιρα να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες ελλείψεις στην τράπεζα αίματος, η οποία όμως απαιτεί συνεχή ανατροφοδότηση.

«Ανάσα» δίνει το γεγονός πως αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει πλήρως η λειτουργία τους, ενώ πάντα υπάρχουν ανάγκες για μεταγγίσεις σε χρόνια ασθενείς.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης αλλά και η διευθύντρια της αιμοδοσίας Ελευθερία Ζερβού έκαναν έκκληση για μια ακόμη φορά σε αιμοδότες και μη να προσέλθουν να αιμοδοτήσουν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους.

«Η αιμοδοσία βρίσκεται σε χώρους που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Από την πρώτη μέρα είναι ανοιχτή η έξοδος κινδύνου, από την πλευρά του πάρκινγκ, και όποιος έρθει, δε χρειάζεται να περάσει ούτε καν από τον διάδρομο. Επίσης το προσωπικό της αιμοδοσίας δεν έρχεται σε επαφή με ασθενείς», διαβεβαίωσε η κ. Ζερβού.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε και τους ασθενείς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω κορωναϊού για τις μεταγγίσεις. «Στη χώρα, όπως παντού, ακολουθούμε όλες τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των διεθνών οργανισμών αιμοδοσίας, ώστε να έχουμε ασφάλεια στο αίμα. Ο ιός αυτός δε μεταδίδεται με τη μετάγγιση αίματος, επομένως όποιος είναι υγιής να δώσει αίμα», τόνισε η κ. Ζερβού.

Από την διαδικασία της αιμοδοσίας αποκλείονται μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως Κίνα, Ιταλία, Κορέα, Ισραήλ και Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που εκδίδουν οι αρχές και ο οποίος βέβαια τροποποιείται συνεχώς.

«Έχουμε όλοι ηθική υποχρέωση να μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας όρθιο. Νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, είμαστε όλοι στις επάλξεις για να βοηθήσουμε τους ασθενείς που θα έχουν την ανάγκη μας, αλλά και όλους ασθενείς που δεν έχουν σταματήσει να χρειάζονται μετάγγιση. Τι θα γίνουν οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία ή με λευχαιμία που χρειάζονται μεταγγίσεις; Δε θα πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και νομίζω ότι οι εθελοντές αιμοδότες την έχουν δείξει, σε όλες τις κρίσεις και έχουν κρατήσει το σύστημα της αιμοδοσίας όρθιο. Για άλλη μια φορά ζητάμε τη βοήθειά τους», κατέληξε η κ. Ζερβού.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.