ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πόρτα» στις αγορές η αναγνώριση ως ΠΟΠ

Την προσπάθεια αναγνώρισης και χαρακτηρισμού της πατάτας Χρυσοβίτσας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης εκκινούν εκ νέου οι παραγωγοί, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή μετρούν χρόνια πριν, όταν το 2012 είχε γίνει μια προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο Μετσόβου.

Σήμερα στη Χρυσοβίτσα καλλιεργούνται περίπου 1400 στρέμματα και η παραγωγή αγγίζει τα 6 με 7 εκ. κιλά πατάτας, όταν υπάρχουν οι εκτάσεις 3.500 με 4.000 στρέμματα συνολικά που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν, τριπλασιάζοντας σχεδόν την παραγωγή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παραγωγή σε υψόμετρο 1500 μέτρων, κάτι που βέβαια προσφέρει πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του προϊόντος, ωστόσο αυξάνει το κόστος, με αποτέλεσμα η διάθεσή του να καθίσταται πιο δύσκολη λόγω τιμής.

Για τον λόγο αυτό, ο χαρακτηρισμός της ως ΠΟΠ μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία αλλά και να ανοίξει τις αγορές εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των παραγωγών Περικλής Παλαιοπάνος.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι κρίμα ένα προϊόν σαν την πατάτα Χρυσοβίτσας να μην είναι ΠΟΠ. Η αναγνώριση αυτή ανοίγει μια “πόρτα”, θα μπορούμε να την προωθήσουμε πιο εύκολα και θα μας δοθεί η δυνατότητα να παράγουμε περισσότερο», σημείωσε.

Ήδη, με το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, περίπου 15 νέοι αγρότες δραστηριοποιήθηκαν στη Χρυσοβίτσα το τελευταίο διάστημα και προστέθηκαν στις 80 οικογένειες που ζουν από την καλλιέργεια και διάθεση της πατάτας.

«Αν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ, θα είναι ένα ακόμη κίνητρο και για εμάς τους παραγωγούς να παραμείνουμε στο επάγγελμα και ακόμη περισσότεροι νέοι να μείνουν εδώ», πρόσθεσε.

Με σκοπό να κάνουν κοινωνούς και συμμέτοχους τους φορείς της πολιτείας, οι εκπρόσωποι των παραγωγών, με τη βοήθεια και στήριξη της βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρίας Κεφάλα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στο εγχείρημα.

Οι διαδικασίες ωστόσο για τη συγκρότηση του φακέλου, όπως και οι μετέπειτα, απαιτούν χρόνο, με τον κ. Παλαιοπάνο να σημειώνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο φάκελος απαιτεί οριοθέτηση της περιοχής, ανάλυση των μεθόδων παραγωγής, καταγραφή ειδικών διατάξεων και φυσικά των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πατάτας Χρυσοβίτσας, που, πέρα από την νοστιμιά, ξεχωρίζει από το έντονο κίτρινο χρώμα της.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση