ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς χρηματοδότηση η αποκατάσταση των Οθωμανικών Λουτρών

Το πρώτο από τα έργα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ανοιχτού Πάρκου Πολιτισμού στο Κάστρο των Ιωαννίνων, υποβλήθηκε για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών, με συνολικό προϋπολογισμό 1,3 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο υποβλήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, που εγκρίθηκε και υπογράφηκε από τον δήμο Ιωαννιτών, την περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Πάρκο Πολιτισμού περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών και μπορεί πλέον να πάρει σάρκα και οστά με βάση την προγραμματική σύμβαση, που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού, χαρακτηρισμένο ως μνημείο με Προεδρικό Διάταγμα του 1925, είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα μνημεία εντός του Κάστρου και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσσέ. Κατασκευασμένο τον 17ο αιώνα, έχει τη συνήθη διάταξη του λουτρών (χαμάμ) και σήμερα είναι ημιερειπωμένο, αλλά με δυνατότητα αποκατάστασης. Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο πλήρως ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή και το Πάρκο Πολιτισμού.
Η συνολική πράξη περιλαμβάνει τρία υποέργα. Με την ολοκλήρωσή τους, το κτίριο των Οθωμανικών Λουτρών θα παραδοθεί στερεωμένο, αναστηλωμένο, αποκατεστημένο, επισκέψιμο και λειτουργικό μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, θα γίνει η μελέτη φωτισμού και πυρασφάλειας, η αρχιτεκτονική αποτύπωση τεκμηρίωσης προόδου εργασιών, θα εκδοθεί πληροφοριακό υλικό και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες.
Ο δήμος Ιωαννιτών εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την αναπληρώτρια προϊσταμένη Παρασκευή Γιούνη. «Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία που έχουμε και για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, ώστε να έχουμε την πρώτη υποβολή έργου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε, ώστε άμεσα να υποβληθούν και τα υπόλοιπα έργα που θα μετατρέψουν το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού. Σε μία κοιτίδα πολιτισμού και ιστορίας που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν», σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο δήμος Ιωαννιτών θα υποβάλει για ένταξη το έργο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του Πάρκου Πολιτισμού.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση