ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» στους μάνατζερ για το περιβάλλον

Νομοσχέδιο «οπισθοχώρησης» χαρακτηρίζει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη το σχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κάνει λόγο για «ναρκοθέτηση» της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Ηπείρου και της χώρας ευρύτερα, επικρίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσεις τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Η κ. Τζούφη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιο, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα 36 διοικητικά συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης ανά τη χώρα, «διαλύοντας το υφιστάμενο εθνικό σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών και αντικαθιστώντας το με ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του οποίου θα ηγείται μάνατζερ», όπως επισημαίνει.
Ο κ. Φίλιος ανέφερε στη συνάντηση πως ο Φορέας έχει προετοιμάσει επιστημονική τεκμηρίωση για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του διαταραγμένου υδρολογικού ισοζυγίου της λίμνης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα περιβαλλοντικά προγράμματα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους μεγαλύτερου του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα, «τυχόν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, θα προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος, όπως και πιθανές ακυρώσεις δρομολογημένων μελετών και έργων».
Η βουλευτής επεσήμανε πως ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας έχει σαφές στρατηγικό πλαίσιο για την προστασία και ανάδειξη της λίμνης, και έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δράσεων, «αποδεικνύοντας πως η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και η γόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς παράγουν θετικά αποτελέσματα».
Όσον αφορά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «καταπατά το περιβαλλοντικό κεκτημένο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και ευρωπαϊκή πρακτική και νομοθεσία, αγνοεί τις τρέχουσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης, επιτρέπει πλήθος ασύμβατων χρήσεων που δε σέβονται το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα».
Σημείωσε επίσης ότι η επιλογή της ΝΔ να καταργήσει τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, αλλά και συνολικά όλους τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, αποκλείει τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αποτελεί ένα νομοσχέδιο οπισθοχώρησης που ανοίγει το δρόμο των εκπτώσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, προς όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποτρέψουμε τη ψήφισή του», σημειώνει η κ. Τζούφη.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας