ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έλεγχος εισόδου και περιορισμός στα επισκεπτήρια

Να αποφευχθεί η «αστοχία» στο σύστημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διάδοση του κοροναϊού, επιχειρούν τα νοσοκομεία της χώρας αλλά και των Ιωαννίνων, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα και περιορίζοντας τις οδούς πρόσβασης, προκειμένου να υπάρχει άμεσος έλεγχος πιθανών κρουσμάτων.

Στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε το τέταρτο κρούσμα του κοροναϊού, το δεύτερο στην Αθήνα, ενώ σε τοπικό επίπεδο άλλα δύο άτομα με ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού διακομίστηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια γυναίκα και έναν άνδρα, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την Ιταλία.

Η γυναίκα κάλεσε η ίδια το 166 φτάνοντας με πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από την Ιταλία, και παρελήφθη από πλήρωμα του ΕΚΑΒ με όλα τα μέτρα προστασίας για να μεταφερθεί στο ΠΓΝΙ, που έχει οριστεί κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό.

Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα είναι ένας 65χρονος, ο οποίος, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη Μπολόνια όπου είχε ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους, έφτασε με το αυτοκίνητό του στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Ο 65χρονος είχε φροντίσει να φορά μάσκα και αμέσως μόλις ενημέρωσε ότι είχε βρεθεί στην Ιταλία, οδηγήθηκε σε απομονωμένο από τους υπόλοιπους ασθενείς χώρο, εωσότου διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη Μονάδα Λοιμωδών του ΠΓΝΙ.

Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη μεταδοτικότητα είναι το χαρακτηριστικό που καθιστά επικίνδυνο τον κοροναϊό και για τον λόγο αυτό ο περιορισμός επαφίεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη, όσο και στο σύστημα υγείας, που θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση του ιού στην Ιταλία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια τέτοια αστοχία του συστήματος, που ευνοείται και από το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν φορείς του ιού χωρίς συμπτωματολογία, κάτι που φαίνεται πως συνέβη και σε κρούσμα στην Αθήνα, που «περιπλανήθηκε» σε διάφορα νοσοκομεία, πριν επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», περιορίζουν την πρόσβαση ασθενών και επισκεπτών σε μια μόνο πύλη, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος των πιθανών κρουσμάτων και η κατάλληλη διαχείρισή τους, αλλά και τα επισκεπτήρια.

Μόνο από την κεντρική πύλη και κατόπιν ελέγχου θα πραγματοποιείται η πρόσβαση για ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης για λόγους ορθολογικής και ασφαλούς διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει αναφορικά με τον Covid-19.Για τον λόγο αυτό έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα και τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ. Συνεπώς η πρόσβαση από την πλευρά του πανεπιστημίου (γεφυράκι) από σήμερα Σάββατο και μέχρι νεωτέρας δε θα είναι εφικτή.

Από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καλούνται οι πολίτες να δείξουν την κατάλληλη ευαισθησία και κατανόηση, να υπακούσουν στις υποδείξεις των υπαλλήλων και να περιορίσουν στο ελάχιστο απαραίτητο την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, μόνο από την κεντρική πύλη μπορούν να εισέρχονται ασθενείς και επισκέπτες και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Το προσωπικό του νοσοκομείου μάλιστα υποδέχεται τους ασθενείς και λαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει ύποπτο για κοροναϊό κρούσμα, προκειμένου να οδηγηθεί σε ειδικό χώρο, εκτός του νοσοκομείου. Αντίστοιχα λαμβάνονται μέτρα περιορισμού του επισκεπτηρίου.

Επίσης, από σήμερα άρχισε από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου η διακίνηση έντυπου υλικού και η ανάρτηση ενημερωτικών ανακοινώσεων για τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού σε υπηρεσίες, χώρους μαζικής συνάθροισης κ.α.

«Δε χρειάζεται πανικός»

Με την ιδιότητα του καθηγητή Παθολογίας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί καθώς και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

«Θα έχουμε ένα πρόβλημα. Εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και όχι πανικός. Όπως ζούμε με την γρίπη, η οποία έχει φέτος και μεγάλη νοσηρότητα και σχετικά υψηλή θνησιμότητα, καθώς χάθηκαν 80 συμπατριώτες μας. Είμαι σίγουρος ότι δε θα χαθούν 80 συμπατριώτες μας από τον κοροναϊό, ιδιαίτερα αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Δε χρειάζεται πανικός, δε χρειάζεται να τρέξουμε σε σουπερ μάρκετ, δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι και αυτή μια λοίμωξη, μικρό ποσοστό κάνει επιπλοκές, η θνητότητα αφορά κυρίως εξασθενημένα και ηλικιωμένα άτομα. Έχει κάποιες ιδιορρυθμίες μεγάλη μεταδοτικότητα και ανθεκτικότητα, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό, επομένως χρειάζεται ψυχραιμία και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Προς αποκατάσταση ο μαστογράφος

Γεωργία Χαλάτση