ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς τζαμάλες, καρναβάλια και Κούλουμα λόγω κοροναϊού

Θύμα του κοροναϊού έπεσαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την απόφαση ματαίωσής τους μετά από την επιβεβαίωση δύο νέων κρουσμάτων.

Αν και το μέτρο ακούγεται υπερβολικό και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια κυρίως στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, δήμαρχοι και περιφερειάρχες έσπευσαν να πειθαρχήσουν στην κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19, ενώ μη συμμόρφωση επισείει φυλάκιση δύο ετών.
Εξαίρεση δεν αποτελούν τα Γιάννενα. Σε εφαρμογή της απόφασης για ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη διανομή υλικών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της τζαμάλας. Μάλιστα, υπήρξε επικοινωνία και με τους 70 διοργανωτές, προκειμένου να γίνει η επιστροφή των ξύλων όπου είχαν παραδοθεί, ενώ τους τονίστηκε ρητά ο κίνδυνος να έχουν κυρώσεις σε περίπτωση που επιμείνουν να ανάψουν τις τζαμάλες. Επίσης, δε θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο Λιθαρίτσια.
Ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν τη λύπη τους για τη ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες.
Τη διαφωνία της με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ματαιώσει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση όφειλε να κάνει συστάσεις μόνο προς τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να μη θίγονται χωρίς λόγο τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.
Επίσης, η Ένωση Ξενοδόχων, σε μια προσπάθεια να προλάβει κύμα πανικού, κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, παρά ελάχιστες. «Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τα τουριστικά γραφεία – συνεργάτες μας, όσο και τους επισκέπτες της περιοχής μας για την προτίμηση που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκυρη ενημέρωση των μελών του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λήξη συναγερμού στο ΠΓΝΙ

Από εποχική γρίπη και όχι από κοροναϊό έχει προσβληθεί ο 51χρονος που μεταφέρθηκε την Τετάρτη από την Κέρκυρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στη Μονάδα Λοιμωδών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, που έφτασαν το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την Αθήνα, και τα δύο δείγματα ήταν αρνητικά.

Τα νέα κρούσματα

Τα δύο νέα κρούσματα αφορούν το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και άλλη μία νέα γυναίκα, υπάλληλο τράπεζας, η οποία είχε ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας και νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. Η κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, είναι καλή και παρακολουθούνται από τους ειδικούς.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ιχνηλατείται και το κρούσμα που νοσηλεύεται στην Αθήνα, έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά και μετά την επιστροφή της από την Ιταλία.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, το σχολείο του παιδιού της 38χρονης θα μείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους για τουλάχιστον 14 ημέρες. Όπως διευκρινίστηκε είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Σχετικά άρθρα

Κέφι, χορός και ευφάνταστες μεταμφιέσεις στο Καρναβάλι Κατσικά (φωτορεπορτάζ)

Επιστρέφει μετά από τρία χρόνια το Καρναβάλι του Κατσικά

Αντιδρούν στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Γεωργία Χαλάτση