ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανταποκρίνεται φυσιολογικά το Γεφύρι της Πλάκας

Φυσιολογικά και χωρίς αδυναμίες ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής το Γεφύρι της Πλάκας, με το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλότυπου να έχει απομακρυνθεί, αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθείται συνεχώς, μέχρι να αποδοθεί στο κοινό τον Ιούνιο, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την απομάκρυνση των στηρίξεων και μετά, έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες μετατοπίσεις, που είναι φυσιολογικές και υπολογισμένες στο πλαίσιο του έργο, όπως ανέφερε ο αρχιτέκτων και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης, καθηγητής Γιώργος Σμύρης. Μάλιστα, το γεφύρι πέρασε και ένα φυσικό «κρας τεστ», μια σεισμική δόνησης της τάξης των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
«Όποια μετατόπιση 2-3 χιλιοστών είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, είναι φυσιολογικό, υπολογισμένο. Δεν παρουσιάζει καμία άλλη μετακίνηση και δεν έχει υποστεί κάποια ρηγμάτωση ή οτιδήποτε άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πριν παραδοθεί στο κοινό θα πρέπει να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος παρακολούθησης.
«Ένα έργο σαν αυτό, αντίστοιχο του οποίου δεν έχει γίνει τα τελευταία 100 χρόνια, θέλει και τη δική του επιμέλεια. Περπατάμε και τώρα στο γεφύρι αν θέλουμε, αλλά είναι καλό να του δώσουμε τη δυνατότητα σε λίγους μήνες να υποστεί αυτά που υφίσταται οποιαδήποτε μεγάλη κατασκευή αυτού του είδους στον κόσμο», σημείωσε.
Το γεφύρι παρακολουθείται με επίγεια όργανα και ψηφιακά μέσα και θα παρακολουθείται για τρία χρόνια, ενώ τον Ιούνιο θα αφαιρεθεί η τελευταία σκαλωσιά που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των ειδικών από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη.
«Ελπίζω ότι κάποιος θα σκύψει με προσοχή και στην ολοκλήρωση των υδραυλικών έργων, που πρέπει να γίνουν για να είμαστε σίγουροι από επιστημονικής άποψης, ότι αυτό το έργο θα λειτουργήσει αιώνια γιατί είναι ένα αιώνιο έργο και έτσι πρέπει να παραμείνει», πρόσθεσε ο κ. Σμύρης.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Μια περιήγηση σε 17 οθωμανικά ίχνη και μνημεία των Ιωαννίνων

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας