ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποκαλυπτήρια προτομής με εύσημα για το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής

Σε μία σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη, θύματος της ναζιστικής θηριωδίας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η προτομή τοποθετήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο ξεναγήθηκε ο κ. Παυλόπουλος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος και αποδίδοντας τα εύσημα στον ιδρυτή του, καθηγητή, Στέφανο Γερουλάνο.
«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εμβληματικό καθηγητή Χειρουργικής του πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστο Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος, στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα το Πάσχα, έπεσε υπέρ πατρίδος με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, εκτελώντας το ιατρικό του καθήκον στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μεγάλος Έλλην. Είχε επιλέξει την προκεχωρημένη γραμμή του μετώπου, έπεσε ως μαχητής του μετώπου.
Θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού κυριολεκτικώς δολοφονήθηκε από τις οβίδες της γερμανικής αεροπορίας που έπεσαν σε νοσοκομείο, το οποίο έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, θεωρήθηκε, και δικαίως, η μεγαλύτερη επιστημονική απώλεια του πολέμου 1940-1941. Αιωνία η μνήμη του. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγήθηκε στην έκθεση Χειρογράφων και Παλαιτύπων από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο.

Σχετικά άρθρα

Απόδοση τιμής και συμβολή στην ιστορική γνώση

Αποκαλυπτήρια προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στη γενέτειρά του

Στην πλατεία της Γρανιτσοπούλας η προτομή του Τάσου Χαλκιά