ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κόντρα για τις γνωμοδοτήσεις επί των ΜΠΕ

Τη διαφωνία της με το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου να λαμβάνονται πριν την έκφραση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι εισηγήσεις από όλους τους συναρμόδιους σε παροχή γνωμοδότησης δήμων και φορέων, καθώς και να παρίστανται υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να τεκμηριώνουν τις γνωμοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει, οι φορείς που καλούνται να γνωμοδοτήσουν εκτός περιφέρειας, λειτουργούν αυτοτελώς και δεν υποχρεούνται να κοινοποιήσουν τη γνωμοδότησή τους στην περιφέρεια. Από την άλλη, θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια υποβαθμίζει τον ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και των μελών της, κυρίως όμως υπονομεύει το ρόλο των υπηρεσιών της περιφέρειας, αμφισβητεί την επάρκεια και την επιστημονική κατάρτιση των υπαλλήλων της, κάτι που σημειώνει πως είναι αδιανόητο να εκφράζεται από περιφερειακό σύμβουλο ή περιφερειακή παράταξη.
«Η περιφέρεια- όπως και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας- καλείται να γνωμοδοτήσει αυτοτελώς, στηριζόμενη στις υπηρεσίες της, ούτως ώστε στη συνέχεια το διοικητικό όργανο (υπουργείο ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση), αφού τις μελετήσει, να εκδώσει την εκτελεστή διοικητική πράξη. Εάν υπάρχουν σύμβουλοι που θεωρούν ότι πρέπει να “ακολουθούν” τις γνωμοδοτήσεις άλλων φορέων και οργάνων είναι επιλογή τους. Έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στοιχεία και απαντήσεις από άλλες υπηρεσίες και φορείς ή το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, όπως άλλωστε συστήνει στην απάντησή της προς τους “Ορίζοντες Ηπείρου” η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η περιφέρεια Ηπείρου ως προς τις γνωμοδοτήσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ένα άλλο θέμα που θέτει, επίσης, η περιφέρεια, ως προς την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι ότι ο χρόνος απάντησης για τις γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι κοινός για όλους, δηλαδή ένας μήνας. Κατά συνέπεια, αν επιβάλλονταν να ακολουθηθεί η προτεινόμενη από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» διαδικασία, τότε αφενός θα οδηγούσε σε «ομογενοποίηση» των γνωμοδοτήσεων- που ουσιαστικά ακυρώνει τη σημασία και την αξία των διαφορετικών απόψεων- και αφετέρου, θα έπρεπε η Επιτροπή να συνεδριάζει σε καθημερινή σχεδόν βάση, ούτως ώστε να γνωμοδοτεί ξεχωριστά για κάθε ΜΠΕ που υποβάλλεται και έχει διαφορετικό χρονικό περιθώριο η κάθε μία. «Θα δημιουργούνταν δηλαδή μια χαώδης κατάσταση, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι αρνούνται ή φοβούνται ή αδυνατούν να εκφέρουν γνώμη. Στο τέλος το κόστος θα το πληρώσει ο πολίτης», αναφέρεται.
Συνέχεια στο θέμα έδωσαν και οι «Ορίζοντες Ηπείρου», εμμένοντας στην πρότασή τους, χωρίς ωστόσο να μπαίνουν στην ουσία των όσων αναφέρει στην ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή.
«Είναι σαφές ότι όπου η περιφερειακή αρχή μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, θα το κάνει. Είναι τρόπος συγκεκριμένης λειτουργίας για την περιφερειακή αρχή. Είναι τρόπος ζωής για τον περιφερειάρχη. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν κρατήσει την περιφέρεια Ηπείρου στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Ας μην απορούν οι πολίτες γιατί η Ήπειρος οδεύει στα βράχια», σχολιάζουν σε ανταπάντησή τους.

Σχετικά άρθρα

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος