ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γρίπη και πανικός «κλείνουν» τα σχολεία

Το κλείσιμο 36 συνολικά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων για αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή αποφάσισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων εποχικής γρίπης μεταξύ των μαθητών.

Ήδη οι αίθουσες σε πολλά σχολεία είχαν αδειάσει, καθώς πολλοί μαθητές βρίσκονται κλινήρεις στα σπίτια τους, ενώ πολλοί είναι και οι γονείς που αποφάσισαν να μη στείλουν τις τελευταίες μέρες τα παιδιά τους στο σχολείο, θέλοντας να τα προφυλάξουν.
Έτσι, με απόφαση δημάρχου, κλειστά για δύο μέρες θα είναι το Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας- Νεοκαισάρειας, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων, το Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Με την ίδια απόφαση κλείνουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα ακόλουθα νηπιαγωγεία: 22ο Ιωαννίνων, 28ο Ιωαννίνων, Κουτσελιού, 6ο Ανατολής, 19ο Ιωαννίνων, 6ο Ιωαννίνων, 1ο Ιωαννίνων, 3ο Ιωαννίνων, 1ο Περάματος, 30ο Ιωαννίνων, 8ο Ιωαννίνων, 3ο Ανατολής, 3ο Κατσικά, 5ο Ανατολής, 10ο Ιωαννίνων, 7ο Ιωαννίνων, Πεδινής,14ο Ιωαννίνων, 5ο Ιωαννίνων, 18ο Ιωαννίνων, Αμφιθέας, 4ο Ιωαννίνων, Κρύας, 25ο Ιωαννίνων, 1ο Κατσικά, 2ο Ιωαννίνων, 15ο Ιωαννίνων, Ειδικό Ιωαννίνων,1ο Νεοχωρόπουλου, 33ο Ιωαννίνων και 11ο Ιωαννίνων.
Η φετινή έξαρση της εποχικής γρίπης στα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής από την περσινή, ωστόσο διαρκεί περισσότερες ημέρες, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται προς το παρόν ελεγχόμενη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των απόντων μαθητών δεν είναι ανάλογος με αυτός που ασθενούν, καθώς πολλοί απουσιάζουν προληπτικά, μην έχοντας πλέον και το άγχος των απουσιών, καθώς μπορούν να δικαιολογηθούν και να μην προσμετρηθούν στο σύνολο, μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οδηγίες στα σχολεία

Πριν λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει οδηγίες για την εποχική γρίπη με στόχο την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.
Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».
«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Περιζήτητα έχουν γίνει τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, την ώρα που συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3. Τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu, καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα κ.ά. Σε ό, τι αφορά στη διάθεση με το… σταγονόμετρο του Tamiflu, η βασική αιτία είναι ο πανικός που έχει προκαλέσει – κυρίως στους γονείς- η δυναμική επέλαση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ακόμη και προληπτικά το αντιιικό σκεύασμα.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι