ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προκαταβολικό όχι στην επαναδιαπραγμάτευση

Ένα ηχηρό όχι αναμένεται να εισπράξουν από την περιφέρεια ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και οι δήμαρχοι της Ηπείρου, στην περίπτωση που αποφασίσουν να θέσουν και επίσημα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, λέγοντας πως η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων γίνεται βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μελετών και του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε, με την τιμή εισόδου, μάλιστα, να χαρακτηρίζεται από τον περιφερειάρχη ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με αυτές που ισχύουν σε άλλα αντίστοιχα έργα.
«Για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει», ήταν η εκτίμησή του, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να τιμήσουν τις υπογραφές τους, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν πιέσεις και από την εταιρεία, η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. «Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο πλευρών. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες στους δημάρχους

Ο κ. Καχριμάνης απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους για τα ζητήματα, που σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν, καθώς δε φρόντισαν να προετοιμαστούν για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. «Θεωρώ ότι οι δήμαρχοι έπρεπε από καιρό να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους, που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις, δεν ανταποκρίνονται. Από τον “Κλεισθένη” προβλέπεται πώς θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε, δίνοντας απάντηση και στις καταγγελίες από την πλευρά της δημάρχου Νικολάου Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση για την παρακράτηση χρημάτων από τα ανταποδοτικά μέσω της ΔΕΗ.
Παράλληλα, τόνισε ότι κάποιοι δήμοι εμφανίζονται διαχρονικά ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει πολλά χρέη. «Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η δουλειά που έπρεπε, καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; Δεύτερον, οκτώ από τους 18 δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ, που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στον δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. Δε θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε, θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι», υπογράμμισε.

Η περιφέρεια βοηθά

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη διαρκή συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, εστιάζοντας αρχικά στο ότι έκλεισαν οι χωματερές και αποφεύχθησαν τα πρόστιμα.
Στη συνέχεια, στάθηκε στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στη συνδρομή και συμπαράσταση της περιφέρειας στους δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου. «Η περιφέρεια Ηπείρου βοήθησε τους δήμους για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο, μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης. Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνεται από την περιφέρεια. Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι οι ΣΜΑ θα ολοκληρωθούν σύντομα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα τους δουλέψει.

«Επιδοτεί όποιους γουστάρει»

Ο τρόπος, πάντως, που επιλέγει να βοηθά τους δήμους η περιφέρεια Ηπείρου, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος διαφωνεί με την επιλεκτική χρηματοδότηση κάποιων δήμων, προκειμένου να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
«Με τη γνωστή τακτική του πελατειασμού, του διαίρει και βασίλευε και της πρακτικής του διαρκούς “μπαλώματος”, προκειμένου να διορθώσει το δικό του έλλειμμα, που είναι η εγκληματική καθυστέρηση στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, επιδοτεί με χρήματα της περιφέρειας όποιους Δήμους “γουστάρει” για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου. Και γιατί να επιδοτείται κ. περιφερειάρχα η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο από τον δήμο Ν. Σκουφά και τον δήμο Κ. Τζουμέρκων και όχι ο δήμος Κόνιτσας ή ο δήμος Πάργας; Επειδή πιθανά, ορισμένοι Δήμαρχοι φωνάζουν περισσότερο από άλλους… Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ας το αξιολογήσουν οι πολίτες», σχολιάζει ο κ. Ριζόπουλος.
Επίσης, ο κ. Ριζόπουλος, με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, εύχεται καλή και παραγωγική θητεία στη νέα διοίκηση, ενώ δηλώνει χαρούμενος που κάποιοι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στη λέξη και την έννοια της περιφερειακότητας, που πρώτη η δική του παράταξη εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ηπείρου. «Στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οφείλουν να κάνουν πράξη την περιφερειακότητα, αν θέλουν να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους δημότες τους, με το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος