ΕπικαιρότηταΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Όλα ανοιχτά για το Β΄ κλειστό γυμναστήριο

«Σύμμαχος» στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της περιοχής εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία του στην κοπή της βασιλόπιτας του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, σημείωσε πως θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών φορέων για το δεύτερο Κλειστό, αλλά και για ένα προπονητήριο για αθλήματα σάλας.

Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την εκδήλωση, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ Παντελή Κολόκα.
Σε ό,τι αφορά το Β’ Κλειστό, φαίνεται πως οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αν δηλαδή θα κατασκευαστεί ή θα μεταφερθεί το Κλειστό της Ξιφασκίας από το Ελληνικό, με τον υφυπουργό αλλά και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να επισημαίνουν ότι θα προκριθεί η πιο συμφέρουσα οικονομική λύση. Το μόνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η θέση, που δε θα είναι ο Βοτανικός, αλλά τα Καρδαμίτσια.
Ο κ. Καχριμάνης, στον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι η μεγάλη αγωνία όλων είναι να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο και γι’ αυτό θα επιλεγεί τελικά όποια λύση κριθεί πιο συμφέρουσα οικονομικά, είτε της μεταφοράς του κλειστού του Ελληνικού στα Καρδαμίτσια, είτε της κατασκευής νέου στον Βοτανικό, με τον κ. Αυγενάκη να επιβεβαιώνει ότι θα επιλεγεί μία από τις δύο λύσεις.
Το κόστος για την κατασκευή του νέου κλειστού, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, ανέρχεται σε 9 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη των υπηρεσιών. «Κατόπιν είδαμε πως υπάρχουν τα δυο κλειστά στο Ελληνικό και ζητήσαμε ότι, εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διότι μας είχαν πει μετά τις εκλογές θα γίνουν όλα, να έρθει ένα από τα δυο. Χαίρομαι που είπατε κ. υπουργέ, πως εάν βγαίνει οικονομικά θα πάρουμε ένα από τα δυο, αλλιώς η ίδια η μελέτη που έχουμε έτοιμη, και έχουμε συνεργαστεί και με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ, για τον χώρο στα Καρδαμίτσια, για να μπορέσει να μπει εκεί το κλειστό».

Προπονητήριο σε παλιά αποθήκη

Η νεότερη είδηση αφορά την πρόταση της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ να μετατραπεί σε προπονητήριο αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ), μία παλιά αποθήκη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στα Σεισμόπληκτα, που έχει εγκαταλειφθεί επί χρόνια.
Το κτίριο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κολόκας, είναι σε κατάσταση που επιτρέπει την ανακατασκευή του και μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό προπονητήριο, με τη δημιουργία δύο γηπέδων μπάσκετ, το ένα ταυτόχρονα και χάντμπολ, ένα γήπεδο βόλεϊ, την τοποθέτηση τραπεζιών για πινγκ-πονγκ και την ύπαρξη ελεύθερων χώρων για γραφεία, κυλικείο κ.λπ.
Το κόστος υλοποίησης της πρότασης εκτιμάται σε 500.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας, με τον κ. Αυγενάκη να σημειώνει από την πλευρά του πως είναι εφαρμόσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη, ενώ μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές, καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα και μπορούν να αξιοποιηθούν.
«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο τρόπος, τα χρήματα και ο εξοπλισμός, είναι μια πρόταση ορθή και θα την υποστηρίξουμε στον μέγιστο βαθμό για να μπορέσει να υλοποιηθεί σύντομα», σημείωσε, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον περιφερειάρχη. «Μου είναι αδιανόητο να αρνηθώ αίτημα που μου έρχεται από τον Αλέκο Καχριμάνη. Θα ήταν άλλωστε έγκλημα για τον άνθρωπο που μίλησα με τα καλύτερα λόγια και προεκλογικά, να μη συνεργαστώ μαζί του», σημείωσε.

Απολογισμός τριών μηνών

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο EpirusPalace, σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους αρχών, φορέων, αθλητικών σωματείων, εργαζομένων στο ΠΕΑΚΙ και συμπολιτών που έχουν προσφέρει στον αθλητισμό της περιοχής.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Π. Κολόκας σημείωσε πως όραμα της νέας Επιτροπής Διοίκησης είναι με τον σχεδιασμό της και τα έργα της να καταστήσει τα Γιάννενα ένα «κέντρο πρότυπης αθλητικής δραστηριότητας, αλλά και να αναδείξει τον αθλητισμό ως υπεραξία όχι μόνον κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής διάστασης, αλλά και οικονομικής σε έναν τόπο, όπως ο νομός Ιωαννίνων, ο οποίος προσφέρεται για πολλά είδη αθλητικού τουρισμού».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στους τρεις πρώτους μήνες που έχει αναλάβει η Επιτροπή Διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης.
Στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμαδών τοποθετήθηκε στην αίθουσα κλειστού στίβου χαλαζιακή άμμος ολυμπιακών προδιαγραφών για την αναβάθμιση της ποιότητας προπόνησης των αθλητών και για την προστασία της υγείας τους, εκσυγχρονίστηκε ο φωτισμός της ίδιας αίθουσας με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας, ενώ έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση των υαλοπινάκων, οι οποίοι καταλαμβάνουν εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια στις εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του χώρου που συνιστά αίτημα εικοσαετίας.
Στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός στην περιμετρική διαδρομή τρεξίματος, μήκους 1250 μέτρων, με φωτιστικά LED υψηλής τεχνολογίας για την ασφαλή νυχτερινή προπόνηση των αθλουμένων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του φωτισμού των γηπέδων αντισφαίρισης, ενώ δρομολογήθηκε η τοποθέτηση φωτεινού πίνακα επιγραφών full matrix, διαστάσεων 3.0 x 5.0 μέτρων τελευταίας τεχνολογίας, τόσο για την ενημέρωση των αθλουμένων, όσο και για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος διαφημιζόμενων, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, προχωρά, με ταχείς ρυθμούς η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των χώρων, καθώς και η συντήρηση λειτουργικών συστημάτων που είχαν αμεληθεί επί σειρά ετών, όπως τα φρεάτια άρδευσης – ύδρευσης.
Στη Λιμνοπούλα προχώρησε η αναβάθμιση του αθλητικού πάρκου, ώστε να καταστεί πρότυπος χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έγινε συντήρηση των αποδυτηρίων Α.μεΑ. στο κολυμβητήριο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης του φωτισμού των γηπέδων αντισφαίρισης και η φύτευση κατάλληλων δέντρων περιμετρικά.
«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σύναψης συμφωνίας με ηλεκτρικό πάροχο, που θα μας δώσει εκτιμώμενη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 30% ετησίως, ενώ στην επικείμενη συμφωνία μας προβλέπεται η εγκατάσταση ειδικών αντλιών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από την οποία θα έχει δια βίου οικονομικό αντισταθμιστικό όφελος και η εγκατάσταση του ΠΕΑΚΙ. Ολοκληρώσαμε την διαδικασία πρόσληψης πέντε ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του ΠΕΑΚΙ. Επιπλέον, το ΠΕΑΚΙ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού Be Active και, με την οικονομική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διοργανώθηκε μια επιτυχημένη δράση με παράλληλα οφέλη για την εγκατάσταση», ανέφερε ο κ. Κολόκας.
Επίσης, έκανε γνωστό πως η Ε.Δ. προχωρά σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 10 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών, μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ και στόχο έχει να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα μέσα από τη διαδικασία «Netmetering» μέσω ΕΣΠΑ, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, ώστε να εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε ετήσια βάση.
Τόσο ο κ. Κολόκας στην ομιλία του, όσο και ο κ. Αυγενάκης, συνεχάρησαν δημόσια τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης για την προσφορά τους, αλλά και τους εργαζόμενους στο ΠΕΑΚΙ, για τη σημαντική δουλειά που κάνουν.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας, το ΠΕΑΚΙ τίμησε τρεις δρομείς των Ιωαννίνων που έτρεξαν και τερμάτισαν στον υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλον» την τελευταία διετία, τους Δημήτρη Χρόνη, Βασίλη Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Καννή.
Ο κ. Αυγενάκης, μετά την κοπή πίτας, ξεναγήθηκε από τον κ. Κολόκα και μέλη της Επιτροπής Διοίκησης και της Επιτροπής Λειτουργίας του Νέου Κλειστού, στις εγκαταστάσεις του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, αλλά και σε αυτές του Πανηπειρωτικού Σταδίου.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας