ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα… μαζεύουν για το Ιωάννινα- Κακαβιά

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμίσουν το θέμα που έχει ανακύψει μετά την απάντηση του υπουργείου Υποδομών για την τύχη του τμήματος της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα- Κακαβιά, επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια εντοπίζεται στο ότι τα περί νέων μελετών για σχεδιασμό ενός δίιχνου αντί τετράιχνου δρόμου, με στόχο να μειωθεί ο προϋπολογισμός του έργου και να εξασφαλιστεί πιο εύκολα η χρηματοδότησή του, δεν αποτελούν θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, αλλά άποψη υπηρεσιακών παραγόντων. Βέβαια, η θέση αυτή προσκρούει στην κοινή λογική, καθώς η συγκεκριμένη απάντηση δεν προέκυψε από ένα οποιοδήποτε υπάλληλο του υπουργείου, αλλά φέρει την υπογραφή του διευθυντή Δημόσιων Οδικών Υποδομών του υπουργείου Δ. Τασιόπουλου, ο οποίος αναφέρει πως η σύνταξη πρότασης για νέα μελέτη γίνεται μετά από πρόταση της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ. Και επιπλέον διαβιβάστηκε στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ο οποίος με τη σειρά του την απέστειλε στον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είχε καταθέσει ως αναφορά επιστολή του δημάρχου Ζίτσας.
Βέβαια, μετά το κύμα αντιδράσεων, είναι πολύ πιθανόν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να επιχειρήσει να παρουσιάσει το όλο θέμα ως μια απλή άποψη ενός υπηρεσιακού παράγοντα, αλλά το σημαντικό είναι αν ταυτόχρονα δοθεί και μια πειστική απάντηση για το από πού και πότε θα χρηματοδοτηθεί το έργο.
«Μπορεί οποιοδήποτε στέλεχος ενός υπουργείου να έχει μια συγκεκριμένη άποψη. Αυτό δε σημαίνει ότι η άποψη αυτή δεσμεύει και την πολιτική ηγεσία», τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννη, κάνοντας γνωστό ότι είχε επικοινωνία και μακρά συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή. «Είναι η άποψη ενός στελέχους, τις δηλώσεις επί του θέματος θα τις κάνει ο υπουργός», επέμεινε, διαβεβαιώνοντας για τη μελετητική ωριμότητα του έργου.
Σε πλήρη ανασκευή των δηλώσεών του ότι ο επανασχεδιασμός του έργου γίνεται για καλό, καθώς θα μπορέσει να εξευρεθεί χρηματοδότηση και να γίνει άμεσα, προχώρησε και ο Γ. Αμυράς, προφανώς αντιλαμβανόμενος πως η αρχική του εκτίμηση δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που προκύπτει όχι μόνο ζήτημα σμίκρυνσης του έργου, αλλά και επιπλέον καθυστερήσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες μελέτες.
«Ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Ωστόσο, εμείς οι βουλευτές και όχι μόνο δε θα κάνουμε πίσω. Θέλουμε μια Ιόνια Οδό μέχρι την Κακαβιά έτσι όπως αξίζει στον τόπο. Στηρίζω τη λογική. Δε χωράνε εκπτώσεις σε ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας, άρα εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και εδώ θα είμαστε να πολεμήσουμε ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, που το χρειάζεται η Ήπειρος», ανέφερε σε δηλώσεις του και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2015 δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη χρηματοδότησή του.

Επίκειται συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών

Με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη επικοινώνησε το απόγευμα ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κων. Καραμανλή και τον ενημέρωσε για τον προγραμματισμό συνάντησης την προσεχή εβδομάδα του υπουργού με τον ίδιο και τους δημάρχους με θέμα συζήτησης την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.
Η επικοινωνία ήταν αποτέλεσμα εγγράφου αιτήματος του περιφερειάρχη την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου προς τον υπουργό για άμεση συνάντηση για τους διευρωπαϊκούς άξονες και σημερινή κοινή επιστολή του περιφερειάρχη και των δημάρχων Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Κόνιτσας- μετά από συνάντηση που είχαν για το ίδιο θέμα- με αποδέκτες τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υποδομών και Ανάπτυξης. Η ακριβής ημερομηνία συνάντησης θα καθοριστεί μετά την επιστροφή του υπουργού Υποδομών από το εξωτερικό.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η προσπάθεια, πάντως, υποβάθμισης του θέματος δε φαίνεται να πείθει και είναι χαρακτηριστικό πως συνεχίζονται οι αντιδράσεις.
Τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την υλοποίηση του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά.
Στο μεταξύ, σαφή πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση του σχεδιασμού του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά ως έχει μελετηθεί, αλλά και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (διαβάστε εδώ).

Σχετικά άρθρα

Η ΑΒΑΞ μειοδότησε για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Ηπειρωτικός Αγών

Μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας για τους οδικούς άξονες

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

Ηπειρωτικός Αγών