ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πόλεμος» ευθυνών και αναπάντητα ερωτήματα για τον βιολογικό

Αναπάντητα έμειναν στη χθεσινή συνεδρίαση τα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους απόσυρσης της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ από τον διαγωνισμό για το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού, με τη σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή να αλληλοκατηγορούνται για την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Ωστόσο, αυτό που τονίστηκε από όλες τις πλευρές είναι η ανάγκη για την τάχιστη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, ώστε το έργο να περάσει στην φάση της κατασκευής.
Τη συζήτηση προκάλεσε ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, υποστηρίζοντας ότι δεν κινήθηκε γρήγορα, ώστε να γίνει ο έλεγχος του φακέλου από την Αποκεντρωμένη και το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπογραφεί η σύμβαση.
Όπως τόνισε, η δημοτική αρχή της οποίας ήταν επικεφαλής, έδωσε μια μάχη χαρακωμάτων για να μη χαθεί η χρηματοδότηση για τα έργα της επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης και του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού και δεν μπορεί παρά να αγωνία για το μέλλον του έργου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
«Το έργο πρέπει να γίνει, εμείς ως Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ φροντίσαμε να διασφαλίσουμε τον ανταγωνισμό στο έργο, γιατί, ενώ η εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΑΥΙ από την αρμόδια επιτροπή ήταν να περάσει στην επόμενη φάση μόνο ένας διαγωνιζόμενος, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η βαθμολογία για όλους τους συμμετέχοντες, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή όσων το δυνατών περισσότερων. Δυστυχώς όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις χάθηκε η καλύτερη μελέτη», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Επίσης, έκανε λόγο για αστοχία κινήσεων από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, καθώς, ενώ γνώριζαν ότι υπήρχε κατακύρωση του έργου στον προσωρινό μειοδότη, δε φρόντισαν για την ολοκλήρωση του φακέλου και την αποστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας.
«Σας ρωτούσα σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο τι γίνεται με την αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η απάντησή σας ήταν συνεχώς ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται και αποστέλλεται. Πότε δεν τέθηκε θέμα καθυστέρησης αποστολής για έλεγχό νομιμότητας της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αν είχατε κινηθεί πιο γρήγορα και είχατε βάλει σε προτεραιότητα, ως οφείλατε, το έργο αυτό, η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στην ώρα της και θα καλούσατε τον προσωρινό μειοδότη πριν τη λήξη της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής του να υπογράψει την σύμβαση και σε περίπτωση που αρνούνταν, είχαμε κάθε δικαίωμα κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής», τόνισε.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το θέμα του διαγωνισμού ήταν σε γνώση του αντιδημάρχου Γιώργου Αρλέτου, διότι υπήρξε μέτοχος επιχείρησης που συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα στο διαγωνισμό για το εν λόγω έργο και η οποία συμμετέχει ακόμα στο διαγωνισμό ως τρίτος μειοδότης. Ζήτησε, μάλιστα, από τον δήμαρχο να ενημερώσει το σώμα για το ποια είναι σήμερα η σχέση του αντιδημάρχου με την εταιρία «Αρλέτος ΑΤΕΒΕ», επειδή ο ίδιος, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, σε συνεδρίασή της κι όταν συζητήθηκε θέμα παράτασης για ένα έργο που έχει αναλάβει η πιο πάνω εταιρία, δήλωσε ότι απέχει, διότι σχετίζεται με κάποιο τρόπο μαζί της, την ώρα που έκανε το ίδιο και στην ψηφοφορία της ΔΕΥΑΙ για το θέμα του βιολογικού, συμμετέχοντας όμως νωρίτερα στη συζήτηση.

Μπαράζ απαντήσεων

Οι αναφορές του περί καθυστέρησης στην εξέλιξη των διαδικασιών και ο ισχυρισμός ότι αυτός ήταν ο λόγος, που οδήγησε τον ανάδοχο στην απόφαση να αποσυρθεί, προκάλεσαν μπαράζ απαντήσεων. Κοινός τόπος τους ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει κυρίως στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, καθώς, αν και η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο του βιολογικού καθαρισμού είχε γίνει στις 28 Αυγούστου 2019, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου, η απόφαση δεν είχε σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επίσης, αμφισβητήθηκε έντονα το γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή ήταν η αιτία που ο πρώτος μειοδότης αποσύρθηκε, μην ανανεώνοντας την εγγυητική επιστολή του, η ισχύς της οποίας έληγε.
«Ήταν κάτι που δεν το αναμέναμε, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Από την πλευρά μας, προχωρήσαμε άμεσα τη διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να προχωρήσει με τον δεύτερο μειοδότη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε το έργο να γίνει, γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, τονίζοντας ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει αποκλειστικά στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του, έκανε γνωστό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. η απόφαση για τον μειοδότη στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η προετοιμασία για την αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Για λάθη που είχαν ξεκινήσει από το 2015 από την τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Στέφανος Μάντζιος και συμπλήρωσε ότι προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα, που πρέπει να διερευνηθούν, η απόφαση της εταιρίας να αποσυρθεί, όταν τρεις μήνες πριν πίεζε για την υπογραφή της σύμβασης.
Ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή καταλόγισε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, επαναλαμβάνοντας τα όσα και στο παρελθόν έχει καταγγείλει, δηλαδή ότι εξαιτίας των χειρισμών επί δημαρχίας του Θ. Μπέγκα, το έργο απεντάχθηκε και εντάχθηκε εκ νέου αλλά με προϋπολογισμό μικρότερο κατά 16 εκατομμύρια, πέφτοντας από τα 49 εκατομμύρια στα 36. «Πέρασε μία πενταετής θητεία, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ούτε καν η απόφαση δεν εστάλη στην Αποκεντρωμένη», είπε ο κ. Γκόντας.
Στις καθυστερήσεις που υπήρξαν όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια, εστίασε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. «Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επί πέντε χρόνια την ευθύνη, αλλά τις φταίνε οι 40 μέρες της νέας διοίκησης στη ΔΕΥΑΙ», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι για τα 16 εκατομμύρια που χάθηκαν κάποιοι φέρουν ευθύνη. «Η εταιρία έφυγε για τους δικούς της λόγους. Τώρα πρέπει να τρέξουμε όλοι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει το έργο», κατέληξε ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»