ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπουργικές δεσμεύσεις για λύσεις στα θέματα των απορριμμάτων

Έρχεται ο… αντι-Κλεισθένης, όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, για να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ και δεν έλυσε ο «Κλεισθένης», με κυρίαρχο το θέμα της αδυναμίας πρόσληψης υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού μεταφοράς στραγγιδίων από τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού στον βιολογικό καθαρισμό τον Ιωαννίνων, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία που απαιτείται για την ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, η οποία, όπως είπε, καθυστερεί, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι οικονομικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες στα εντάλματα και τις δαπάνες, καθώς και να ολοκληρωθεί η καταγραφή της περιουσίας των τριών υφιστάμενων Φορέων. «Δε φταίει κανείς για αυτή την καθυστέρηση, αυτό προβλέπεται και χρειάζεται χρόνος για να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικό γραμματέας του ΕΔΣΝΑ Στάθης Γιαννούλης και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Κατά την κοινή συνάντηση του Δικτύου ΦοΔΣΑ με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΦοΔΣΑ ανά την Ελλάδα και κυρίως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και ζητήματα που αφορούν τους δήμους. Μάλιστα, στις αλλαγές που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, εντάσσεται η κατάργηση των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης και πλέον οι δήμοι θα μπορούν με απλούστερες διαδικασίες να τύχουν χρηματοδότησης για έργα, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε οι ΦοΔΣΑ να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό. «Ο υπουργός ήταν θετικός, αναγνώρισε την έλλειψη που έχουν πολλοί δήμοι σε απορριμματοφόρα και δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν λύσεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται πως ο υπουργός ενημέρωσε για τις προτεραιότητες για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η χώρα μας θα έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις τέσσερις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα απορρίμματα, ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, το οποίο άλλωστε αποτελεί δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, θα έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Κομισιόν, το υπουργείο θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στους ΦοΔΣΑ για τη σύνταξη των περιφερειακών σχεδιασμών, ώστε οι Φορείς να είναι εναρμονισμένοι με το Εθνικό Σχέδιο και ευθυγραμμισμένοι με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από την ΕΕ.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες απλοποιείται το περιεχόμενο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν οι δήμοι από περιττές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία. Ανακοίνωσε ότι ήδη δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα που θα επιβραβεύουν τους δήμους και τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Αντιστρόφως, με γνώμονα τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα στοιχίζει ακριβότερα η μη ανακύκλωση συσκευασιών και βιοαποβλήτων.

Σχετικά άρθρα

Σπ. Κωνσταντόπουλος – Στήριξη στην προσπάθεια ενίσχυσης του Πανεπιστημίου

Στήριξη Σπ. Κωνσταντόπουλου στα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων

Ηπειρωτικός Αγών

Μήνυμα αυτοδυναμίας ως προϋπόθεση για την σταθερότητα

Γεωργία Χαλάτση