ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χαμόγελα ικανοποίησης και στο Ζαγόρι

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου βρίσκεται το Ζαγόρι, όπου και φέτος πέρασε μια από τις καλές χρονιές σε επίπεδο τουρισμού τις ημέρες των γιορτών, που θα συνεχιστούν μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι επισκέπτες του ερχόμενου τριημέρου.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και καταλύματα του Ζαγορίου, που ανέρχονται σε εκατοντάδες κλίνες, κινήθηκαν στο 80 με 90%, με τους περισσότερους επισκέπτες να είναι Έλληνες, που επέλεξαν τις περιοχή για τις διακοπές τους.

Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν και οι ξένοι επισκέπτες, που συνεχίζουν να έρχονται στην περιοχή και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου.

«Όντως το Ζαγόρι δέχθηκε πάρα πολλούς επισκέπτες, ο απόηχος μέχρι σήμερα είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά σαν την περσινή. Η περίοδος αυτή είναι των Ελλήνων επισκεπτών, αν και παρατηρούμε και ξένους που έρχονται τέτοια εποχή και αυτό μας χαροποιεί γιατί μεγαλώνει η χρονική ευρύτητα της επισκεψιμότητας», σημείωσε, προσθέτοντας πως πλέον και οι Έλληνες επισκέπτες αρχίζουν πλέον να οργανώνονται από νωρίς και δεν είναι «της τελευταίας στιγμής», όπως στο παρελθόν.

Όπως ανέφερε η κ. Παγκρατίου, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις μετακινήσεις και τις εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, αν και η πρώτη εικόνα είναι πως η κίνηση ήταν σχετικά μειωμένη σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, κάτι που θα διευκρινιστεί στον απολογισμό των εορτών, τις επόμενες ημέρες.

Οι περισσότεροι επισκέπτες επέλεγαν δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ οι τιμές κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. «Στο Ζαγόρι υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, από τα πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι τα απλά καταλύματα και ενοικιαζόμενα για εκείνους που δεν έχουν μεγάλους δυνατότητες. Το Ζαγόρι είναι ανοιχτό για όλους», σημείωσε και πρόσθεσε πως αρχίζει να γίνεται εφικτή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την παρουσία επισκεπτών από άλλες χώρες. «Και από το Ισραήλ συνεχίζουν να έρχονται, την Ιταλία, τη Γερμανία, έστω και σε μικρό ποσοστό.Αυτό είναι ενθαρρυντικό για το Ζαγόρι», τόνισε.

Η κ. Παγκρατίου σημείωσε, τέλος, τις δυσκολίες για τους ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων, οικογενειακών κατά βάσει επιχειρήσεων, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, ακόμη και αν η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, τα μέλη των οικογενειών προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των επισκεπτών», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Αναμονή και αγωνία για τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση

«Στοίχημα που κερδήθηκε» η τουριστική ανάπτυξη