ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσδοκά σε καλύτερες μέρες το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μπορεί να παραμένουν τα γνωστά και δυστυχώς μόνιμα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και όλων των υπολοίπων ΑΕΙ της χώρας, ωστόσο η ενσωμάτωση του πρώην ΤΕΙ και η αναδιάρθρωση που έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα, φέρνουν το τοπικό ίδρυμα σε μια νέα εποχή.

Η νέα δομή, λειτουργία, διάρθρωση, αλλά και τα προβλήματα και οι προοπτικές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα παρουσιαστούν στην κοινωνία των Ιωαννίνων και στους εκπροσώπους των φορέων της πόλης αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, στην εκδήλωση δημόσιου απολογισμού που διοργανώνουν οι πρυτανικές αρχές και συνολικά η διοίκηση του ιδρύματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών, με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να καλεί τους πολίτες αλλά και τους φορείς.
«Το πανεπιστήμιο αλλάζει σελίδα και ευελπιστούμε πως με την ενίσχυση σε διδακτικό προσωπικό, θα είμαστε σε ακόμη καλύτερο επίπεδο, στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς ήδη το πανεπιστήμιο βρίσκεται υψηλά στις διεθνείς κατατάξεις αξιολόγησης», σημείωσε.

«Καθιερώνεται» η συνδρομή της αυτοδιοίκησης

Σε ό,τι αφορά βέβαια την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, για μια ακόμη χρονιά, ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την Σύγκλητο είναι ελλειμματικός, με αποτέλεσμα και φέτος να είναι αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά και πλέον η στήριξη της αυτοδιοίκηση για θέματα φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα τη στέγαση και μετακίνηση των φοιτητών.
Μάλιστα, πέρα από τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών, που δίνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, και ο δήμος Αρταίων θα συνδράμει στη φοιτητική μέριμνα και θα επιδοτήσει την έκπτωση εισιτηρίου στους φοιτητές. Αυτό συζητήθηκε ήδη ανάμεσα στον πρύτανη και τον δήμαρχο Άρτας Χρήστο Τσιρογιάννη, σε συνάντηση που είχαν.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, ήδη έχουν διατεθεί δωμάτια σε όλες τις κατηγορίες φοιτητών και ξεκίνησαν οι αιτήσεις των επιλαχόντων, προκειμένου να διατεθούν 60 δωμάτια που έχουν μισθωθεί σε ξενοδοχεία της πόλης.

Γνωστή, αλλά όχι αποδεκτή

Στη συνάντηση των κ.κ. Αλμπάνη και Τσιρογιάννη, πάντως, επανήλθε και ένα ακόμη ζήτημα, που έχει θέσει ξανά ο δήμαρχος στο παρελθόν και είναι η μετονομασία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πανεπιστήμιο Ηπείρου, κάτι που ο κ. Αλμπάνης απέρριψε κατηγορηματικά.
«Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ιστορικά μεγάλη διαδρομή, έχει καταγραφεί διεθνώς και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αλλάξει ο τίτλος του. Η άποψη του δημάρχου είναι γνωστή, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμφωνήσει κανένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το θέμα της Ηγουμενίτσας και τη θέση που έλαβε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, επανέλαβε πως η επιτροπή, που είχε συσταθεί για να διερεύνηση την ενσωμάτωση του ΤΕΙ, ποτέ δεν κατέληξε και πρότεινε, ούτε υιοθέτησε την ίδρυση του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. «Προστέθηκε τελευταία στιγμή με ευθύνη του υπουργείου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κόστος λειτουργία του τμήματος είναι πολύ μεγάλο, γεγονός που οδήγησε τη Σύγκλητο στην απόφαση να μην προχωρήσει στη λειτουργία του.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή