ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Στην ίδια όχθη κυβέρνηση και Επιμελητήρια

Παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκπροσώπων αρχών και φορέων του τόπου, αλλά και εκπροσώπων του επιμελητηριακού κόσμου από ολόκληρη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ενός από τα παλαιότερα Επιμελητήρια της χώρας.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου και την άρρηκτη σχέση του με την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ έθεσε και τους στόχους για το μέλλον, τονίζοντας πως τα Επιμελητήρια αποτελούν πλούτο για την πολιτεία, η οποία οφείλει να τα ακούσει.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στον σχεδιασμό της διοίκησης για το νέο Επιμελητηριακό μέγαρο, αλλά και τα δυο φεστιβάλ, Τεχνολογίας και Γαστρονομίας και Οίνου, που θα υλοποιήσει, με στόχο να καταστούν θεσμοί για την περιοχή.
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την καινοτομία, σημειώνοντας πως οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα αλλά και αυτές που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Έθεσε ως το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών, η χώρα να καλύψει το κενό αξιοπιστίας που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε μια αξιοπιστία που θα μας επιτρέψει να νομοθετούμε φιλικά προς την επιχειρηματικότητα και ήδη υπάρχουν τα πρώτα νομοθετήματα», σημείωσε και τόνισε πως τα Επιμελητήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο.
«Δε θέλουμε Επιμελητήρια κρατικοδίαιτους φορείς, δε θέλουμε να μπαίνουν στη μέγγενη γραφειοκρατίας, δε θέλουμε να είναι βραχίονας της κυβέρνησης. Θέλουμε τα Επιμελητήρια ως αυτόνομους ανεξάρτητους ισχυρούς επιχειρηματικούς φορείς», τόνισε και πρόσθεσε πως η Γενική Γραμματεία έχει ανοίξει τον διάλογο με τα Επιμελητήρια και άλλους φορείς για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι αποτελεί κυβερνητικό στόχο η πάταξη της παραοικονομίας και του παραεμπορίου, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα θα δίνεται η δυνατότητα σε συλλογικά όργανα να υιοθετούν εμπορικά σήματα, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής οικονομίας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνδεσης των μητρώων, προκειμένου οι ατομικές επιχειρήσεις να εγγράφονται στις υπηρεσίες μιας στάσης, που διαθέτουν τα Επιμελητήρια.
«Έχουμε ατζέντα, που θα την ξεδιπλώνουμε το επόμενο διάστημα. Θέλουμε να μας εμπιστευτείτε, είμαστε από την ίδια πλευρά του δρόμου. Δε βλέπουμε τον επιχειρηματία ως την αγελάδα που αρμέγουμε και μοιράζουμε το γάλα δεξιά και αριστερά, σε επιδόματα άστοχα και ανερμάτιστα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε μαζί και να αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής πορείας της χώρας», τόνισε.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των Επιμελητηρίων της χώρας, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προσθέτοντας ότι τα Επιμελητήρια βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο, διότι προτάσσουν τα βασικά θέματα της εξωστρέφειας, που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και συγκεκριμένες και καταθέτουν κοστολογημένες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
«Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν. Ο επιμελητηριακό θεσμός δηλώνει παρών, προκειμένου να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας», σημείωσε.
Τα 100 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως σημείωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς. «Για 100 χρόνια το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ήταν μπροστάρης στον αγώνα εκπροσώπησης των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, και θα είναι το σπίτι της επιχειρηματικής κοινότητας για τα επόμενα εκατό», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος προς τον Γ.Γ. Εμπορίου πρόσθεσε: «Αντί να σας εμπιστευθούμε εμείς, εμπιστευθείτε εμάς. Ας εμπιστευθεί μια κυβέρνηση την επιχειρηματικότητα αυτής της χώρας, ας φτιάξει ένα σταθερό και ασφαλές φορολογικό σύστημα. Είδαμε τα πρώτα βήματα, είναι θετικά, όχι όμως εμπροσθοβαρή. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αυξημένες προσδοκίες έναντι της κυβέρνησης, αλλά πρέπει κυριολεκτικά να μας εμπιστευθείτε», σημείωσε.
Με τη διπλή ιδιότητα, του επιμελητηριακού αλλά και του προέδρου της Τράπεζας Ηπείρου, ο Κώστας Ζωνίδης σημείωσε την προσφορά του Επιμελητηρίου και των ανθρώπων του στην ίδρυση των συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως η τράπεζα θα είναι πάντα αρωγός στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος εξήρε την πρωτοπορία των Ιωαννίνων και στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Αδελφοποίηση με το Επιμελητήριο Αργυροκάστρου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου επισημοποίησαν την επιχειρηματική συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων από τη δεκαετία του ’90 και μετά, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο Επιμελητηρίων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργυροκάστρου Μαξίμ Χότζα σημείωσε πως η συνεργασία αυτή λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, υπό το πρίσμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Αλβανία προχωρά προς την ΕΕ και η εμπειρία σας είναι πολύτιμη. Στόχος μας είναι η από κοινού υλοποίηση μελετών, προγραμμάτων και εκθέσεων, να αναπτύξουμε συνεργασίες, να ανταλλάξουμε εμπειρίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων