ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια έκθεση σατιρικών χαρτών με πολλαπλούς συμβολισμούς

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Σατιρικοί χάρτες: Χαρτογραφικές καταγραφές και διδάγματα ιστορίας», με χάρτες από τη συλλογή του συλλέκτη πρωτότυπων σπάνιων χαρτών, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Σουκάκου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Την έκθεση διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και ο δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μίλησε για τη συνεργασία που έχει οικοδομηθεί με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, αλλά και για τον δάσκαλό του καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο. «Του οφείλουμε την αγάπη μας και την εκτίμησή μας για όλα όσα έκανε σε αυτή την πόλη, αναδεικνύοντας την Ιατρική μας Σχολή και το πανεπιστήμιό μας σαν σχολή αναφοράς όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και στην Ευρώπη και έξω από τα σύνορα αυτής. Σήμερα βλέπουμε την άλλη όψη των δραστηριοτήτων του, έναν μόχθο πολλών χρόνων», σημείωσε.
Με θερμά λόγια για την προσφορά του κ. Σουκάκου όχι μόνο στον χώρο της υγείας, αλλά και στην επιχειρηματικότητα και οικονομία της περιοχής, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος επέδωσε ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που έχει εκδώσει το Επιμελητήριο για τον εορτασμό των 100 χρόνων του.
«Με τέτοιες ενέργειες θεωρούμε ότι ανοίγουμε το Επιμελητήριο, βλέποντας μπροστά. Προερχόμενοι από την ιδιωτική οικονομία, θεωρούμε ότι με ανθρώπους σαν τον καθηγητή Π. Σουκάκο πήγαμε την επιχειρηματικότητά μας πολλά βήματα μπροστά. Μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται στον χώρο της υγείας, αλλά εμείς βλέπουμε ότι από την έλευσή του στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έδωσε μια άλλη πνοή. ¨Όχι μόνο βοήθησε τους ασθενείς του, αλλά δημιούργησε την ανάγκη νέων επιχειρήσεων στην πόλη.
Την εκτίμηση της ακαδημαϊκής κοινότητας για το εμβληματικό αποτύπωμα στην ορθοπεδική επιστήμη, μετέφερε ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, που ανέλυσε και τις ποικίλες διαστάσεις των σατιρικών χαρτών.
«Σήμερα 100 χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μπορούν να αναδειχθούν ως μέσο αναστοχασμού ενάντια στην ανθρώπινη αλαζονεία και υπεροψία», σημείωσε, σχολιάζοντας τους χάρτες της εποχής του πολέμου.
Η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, συνεχίζοντας, ανέφερε πως το συγκεκριμένο πεδίο που γνώρισε άνθηση κυρίως κατά τη διάρκεια των πολέμων, στηρίχθηκε κυρίως στην πολεμική προπαγάνδα, στην ανάδειξη των γνωρισμάτων και των αδυναμιών των αντιπάλων, αλλά και στην αποτύπωση της κυρίαρχης βίας των κυρίαρχων έναντι των ασθενέστερων ομάδων.
Συγκινημένος πήρε τον λόγο ο κ. Σουκάκος, ο οποίος χαρακτήρισε τιμητική την πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμό συμπλήρωσης ενός αιώνα του Επιμελητηρίου και παρουσίασε τους σατιρικούς χάρτες, την ιστορία της σατιρικής χαρτογραφίας και τις αναπάντεχες εκπλήξεις που συναντά κανείς μελετώντας τη.

Φωταγώγηση της πλατείας Πάργης

Νωρίτερα, φωταγωγήθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Πάργης, που «υιοθετήθηκε» από το Επιμελητήριο για τον στολισμό, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών.
«Από αυτό το σημείο ξεκινά ένας μεγάλος εμπορικός δρόμος και το Επιμελητήριο θέλει να το κάνει σημείο αφετηρίας για πολλά γεγονότα, πολλά πράγματα να γίνονται εδώ και να στέλνουν το μήνυμα προς όλους τους επαγγελματίες του νομού και όλη τη χώρα», σημείωσε.
Η εκδήλωση περιελάμβανε και πυροτεχνήματα, που χρωμάτισαν τον ουρανό της πόλης, ενώ συνοδεύτηκε με χριστουγεννιάτικη μουσική από την Φιλαρμονική Μπάντα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου.

 

Σχετικά άρθρα

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ

Ένα «ταξίδι» στις γεύσεις του τόπου μας