ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρέφουν υψηλές προσδοκίες οι δήμοι

Ο «Φιλόδημος» και ο διάδοχος του, καθώς και η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας απασχολούν έντονα τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα «Φιλόδημος», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και με 500 εκ. ευρώ στον «κουμπαρά» του ετησίως, για έργα των δήμων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, από την Άρτα όπου βρέθηκε, υπήρξε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως οι δήμοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τα έργα που έχουν εντάξει.Μετέφερε, μάλιστα, πως ο υπουργός Τάσος Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα υπάρξει το νέο πρόγραμμα.

«Κάποια λίγα έργα, αν χρειαστεί, θα μπουν είτε σε ΕΣΠΑ είτε σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας πως αποτελεί σημαντική τομή ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργήσει ξανά μια νέα επιτελική δομή του ΕΣΠΑ για τους δήμους. Είναι αυτό που φωνάζουμε όλο αυτό το διάστημα ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μπορεί, μέσω των υπουργείων που την αφορούν, να διαχειριστεί χρήματα δικά της. Καλά είναι και τα περιφερειακά προγράμματα, αλλά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης μπορεί και πρέπει να έχει τα δικά του προγράμματα, αυτά που θα αφορούν τοπικά τον κάθε δήμο», σημείωσε.

Παράλληλα, από την ΚΕΔΕ έχει ζητηθεί η δημιουργία μιας ισχυρής τεχνικής βοήθειας μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ειδικά για τους μικρούς δήμους. «Είναι άδικο κάποιοι δήμοι, λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικών υπηρεσιών, ναμην μπορούν ή να μην προλαβαίνουν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, σε σχέση με άλλους μεγαλύτερους», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και τη μεταφορά τους στην ΤτΕ, ήδη 17 δήμοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαστεργίου, με έγγραφο προς τον υφυπουργό ΟικονομικώνΘεόδωρο Σκυλακάκη, ζητείται η αναστολή ισχύος της σχετικής υπουργικής απόφασης μέχρι την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ.

Τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ καλωσόρισε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος επίσης έχει εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Μάλιστα, και οι δύο τόνισαν τη σημασία της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των δήμων της περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια, τα διοικητικά συμβούλια προέρχονταν κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει δήμαρχος περιφερειακής πόλης την προεδρεία της ΚΕΔΕ, μετά τον ΠάρηΚουκουλόπουλο. Οι δήμαρχοι της Αττικής έχουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, δεν έχουν να ασχοληθούν με αγροτικούς δρόμους, ρέματα, ΔΕΥΑ, αντικείμενα που έχουν οι δήμοι της περιφέρειας. Πλέον, το νέο συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ανθρώπους από όλες τις περιφέρειες. Μας…ξέφυγε η Κρήτη, αλλά κάτι θα κάνουμε. Άρα πάμε μαζί, με πολύ διάθεση, με ορμή να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Μας ενδιαφέρει πολύ να λύσουμε καθημερινά προβλήματα και χαίρομαι πολύ που θα μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά την αυτοδιοίκηση», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Στις 14 Μαΐου στο ΣτΕ η προσφυγή για το τέλος ταφής

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας

Πίσω στην πολιτεία το μπαλάκι των ευθυνών