ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στα «κάγκελα» για το πόθεν έσχες οι αστυνομικοί

Αναποτελεσματική και κοστοβόρα χαρακτηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του «πόθεν έσχες», προτείνοντας να ενσωματωθούν στη φορολογική δήλωση επιπλέον στήλες που θα εμπεριέχουν τα επιπρόσθετα στοιχεία (πλησιεστέρων συγγενών, τιμαλφή, τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχή σε επιχειρήσεις κ.ά).

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η διαπίστωση ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις αστυνομικών, στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τη μη ορθή υποβολή «πόθεν έσχες». Όπως σημειώνει η ΕΑΥΙ, οι περισσότερες των περιπτώσεων αυτών αφορούν δηλώσεις ετών 2016 και 2017, οι οποίες, λόγω εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ περί συνταγματικότητας ή μη, δεν οριστικοποιήθηκαν εκ νέου, καθώς και περιπτώσεις δηλώσεων οι οποίες υποβλήθηκαν μεν, πλην όμως δεν έγινε οριστικοποίηση από τον ή την σύζυγο. Σε μια μάλιστα από αυτές, λόγω θανάτου του συζύγου, οι κωδικοί είχαν καταργηθεί από την αρμόδια ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να υφίσταται και πραγματικός λόγος. «Σε καμία όμως από τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν προκύπτει δόλος ή πρόθεση απόκρυψης εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς πρόκειται ξεκάθαρα για περιπτώσεις στις οποίες οι συνάδελφοι δεν ήταν εξοικειωμένοι ή δεν είχαν επαρκείς γνώσεις επί των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και για λάθη των λογιστών, οι οποίοι πληρώθηκαν για την παροχή των ελλιπών υπηρεσιών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για πέρα για πέρα άδικα και εξοντωτικά πρόστιμα.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ζητά να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που θα ακυρώνει τα όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί, προσθέτοντας την πρότασή της να ενσωματωθούν τα επιπλέον στοιχεία στο Ε1, το οποίο θα μπορεί να αποτελέσει κοινό έντυπο τόσο για τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, όσο και από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. «Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την ατελέσφορη και αναποτελεσματική διαδικασία, η οποία το μόνο το οποίο που επιτυγχάνει, είναι να ενισχύει τα ταμεία του κράτους, με αδικαιολόγητα χαράτσια από τις τσέπες των χαμηλόμισθων αστυνομικών», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Επέστρεψε ο υπουργός, επέστρεψε και το αίτημα

Ζητά πρόνοια για την κάλυψη των κενών

Κίνδυνος αποδυνάμωσης λόγω συνταξιοδοτήσεων